Implementacija nutritivno uravnoteženih obroka za očuvanje zdravlja srca u objekt zdravstvenog turizma (CROSBI ID 643491)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Krešić, Greta ; Mrduljaš, Nikolina ; Gazibara, Dragan ; Pleadin, Jelka ; Medak, Marcel ; Šušnić, Saša
hrvatski
Implementacija nutritivno uravnoteženih obroka za očuvanje zdravlja srca u objekt zdravstvenog turizma
U kompetitivnom okruženju obaveza objekata zdravstvenog turizma je da osim brige za zdravlje klijenata ponudom inovativnih proizvoda kontinuirano podižu kvalitetu usluge. U tom kontekstu, nutricionistički pristup oblikovanju ponude hrane predstavlja novi proizvod kojim se mogu premašiti očekivanja gosta te povećati njihovo zadovoljstvo uslugom. U radu je prikazan primjer oblikovanja i implementacije ugostiteljske ponude koja je u skladu sa certificiranim standardima za očuvanje zdravlja srca. Sa ciljem minimaliziranja troškova implementacije, preliminarno je provedena kompletna nutritivna analiza postojeće ponude od 129 jela. Na temelju dobivenih rezultata kreirani su novi normativi vodeći računa da se koriste namirnice već uključene u plan nabave. Na taj način je bez dodatnog troška sirovina kreirana nova ponuda u potpunosti usklađena sa preporukama. Rezultati nutritivne analize nove ponude su pokazali sljedeće vrijednosti za energiju, ukupne masti, zasićene masne kiseline, kolesterol i natrij (izraženo po obroku): 498, 1±58, 3g ; 18, 6±2, 3g ; 3, 4±0, 1g ; 66, 1±32, 3mg i 681, 1±66, 2mg. Za svaki nutricionistički oblikovani meni navedena je napomena vezana uz odabir glavne namirnice koja može imati pozitivan učinak na zdravlje. Budući da u Hrvatskoj nije uobičajeno izražavanje informacija o nutritivnom sastavu ugostiteljske ponude te da prema našim saznanjima ne postoji objekt koji nudi posebno oblikovanu ponudu za zdravstveno-osviještene goste ovaj rad može poslužiti kao primjer oblikovanja inovativnog proizvoda.
nutricionističko oblikovanje menija; ugostiteljska ponuda; zdravstveni turizam
nije evidentirano
engleski
Implementation of nutritionally balanced meals designed for heart protection in health tourism facility
nije evidentirano
health tourism; healthy menu design; catering
nije evidentirano
Podaci o prilogu
48-48.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
9. Međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Osijek:
978-953-7005-41-2
Podaci o skupu
9. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA
poster
13.10.2016-13.10.2016
Osijek, Hrvatska