Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Implementacija nutritivno uravnoteženih obroka za očuvanje zdravlja srca u objekt zdravstvenog turizma (CROSBI ID 643491)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Krešić, Greta ; Mrduljaš, Nikolina ; Gazibara, Dragan ; Pleadin, Jelka ; Medak, Marcel ; Šušnić, Saša Implementacija nutritivno uravnoteženih obroka za očuvanje zdravlja srca u objekt zdravstvenog turizma // 9. Međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja. Osijek, 2016. str. 48-48

Podaci o odgovornosti

Krešić, Greta ; Mrduljaš, Nikolina ; Gazibara, Dragan ; Pleadin, Jelka ; Medak, Marcel ; Šušnić, Saša

hrvatski

Implementacija nutritivno uravnoteženih obroka za očuvanje zdravlja srca u objekt zdravstvenog turizma

U kompetitivnom okruženju obaveza objekata zdravstvenog turizma je da osim brige za zdravlje klijenata ponudom inovativnih proizvoda kontinuirano podižu kvalitetu usluge. U tom kontekstu, nutricionistički pristup oblikovanju ponude hrane predstavlja novi proizvod kojim se mogu premašiti očekivanja gosta te povećati njihovo zadovoljstvo uslugom. U radu je prikazan primjer oblikovanja i implementacije ugostiteljske ponude koja je u skladu sa certificiranim standardima za očuvanje zdravlja srca. Sa ciljem minimaliziranja troškova implementacije, preliminarno je provedena kompletna nutritivna analiza postojeće ponude od 129 jela. Na temelju dobivenih rezultata kreirani su novi normativi vodeći računa da se koriste namirnice već uključene u plan nabave. Na taj način je bez dodatnog troška sirovina kreirana nova ponuda u potpunosti usklađena sa preporukama. Rezultati nutritivne analize nove ponude su pokazali sljedeće vrijednosti za energiju, ukupne masti, zasićene masne kiseline, kolesterol i natrij (izraženo po obroku): 498, 1±58, 3g ; 18, 6±2, 3g ; 3, 4±0, 1g ; 66, 1±32, 3mg i 681, 1±66, 2mg. Za svaki nutricionistički oblikovani meni navedena je napomena vezana uz odabir glavne namirnice koja može imati pozitivan učinak na zdravlje. Budući da u Hrvatskoj nije uobičajeno izražavanje informacija o nutritivnom sastavu ugostiteljske ponude te da prema našim saznanjima ne postoji objekt koji nudi posebno oblikovanu ponudu za zdravstveno-osviještene goste ovaj rad može poslužiti kao primjer oblikovanja inovativnog proizvoda.

nutricionističko oblikovanje menija; ugostiteljska ponuda; zdravstveni turizam

nije evidentirano

engleski

Implementation of nutritionally balanced meals designed for heart protection in health tourism facility

nije evidentirano

health tourism; healthy menu design; catering

nije evidentirano

Podaci o prilogu

48-48.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

9. Međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Osijek:

978-953-7005-41-2

Podaci o skupu

9. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA

poster

13.10.2016-13.10.2016

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija