Masnokiselinski sastav mlijeka krava u različitim fazama laktacije (CROSBI ID 643476)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Octenjak, Daria ; Vranković, Lana ; Aladrović, Jasna ; Zidar, Biserka ; Stojević, Zvonko
hrvatski
Masnokiselinski sastav mlijeka krava u različitim fazama laktacije
Masnokiselinski sastav mlijeka utječe na prehrambenu vrijednost mlijeka, tehnološka svojstva i ukazuje na metabolički status krave koji se u peripartalnom razdoblju mijenja. Stoga je cilj bio utvrditi masnokiselinski sastav mlijeka krava Holstein pasmine tijekom laktacije. Masnokiselinski sastav mlijeka je određen plinskom kromatografijom. U mlijeku prevladavaju zasićene masne kiseline (SFA), a višestrukonezasićene masne kiselina (PUFA) su najmanje zastupljene. U masnokiselinskom sastavu mlijeka krava značajno manji postotak C10:0, C12:0, C14:1 i C16:0 uz značajno viši postotak C15:0, C18:1n-9c/t, C18:2n-6c i C18:3n-3 utvrđen oko 30. dana laktacije u usporedbi sa 150. danom laktacije. Značajno viša zastupljenost MUFA i PUFA utvrđena oko 30. dana laktacije. Također je značajno viši omjer C18:1/C18:0 kao i omjer UFA/SFA utvrđen oko 30. dana laktacije. Značajno viši postotak SFA utvrđen je oko 150. dana laktacije. Na osnovi rezultata može se zaključiti kako je masnokiselinski sastav mlijeka promjenjiv tijekom laktacije.
masnokiselinski sastav mlijeka; krave Holstein pasmine; faze laktacije
nije evidentirano
engleski
Fatty acid composition of milk in cows in different stages of lactation
nije evidentirano
fatty acid composition of a milk; Holstein cows; lactational stages
nije evidentirano
Podaci o prilogu
565-571.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
6. Hrvatski Veterinarski Kongres s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik radova Proceedings
Harapin, Ivica
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
1847-6570
Podaci o skupu
6.Hrvatski Veterinarski Kongres s međunarodnim sudjelovanjem
poster
26.10.2016-29.10.2016
Opatija, Hrvatska