Značaj lokalne proizvodnje hrane (CROSBI ID 234477)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Vincek, Dragutin ; Ernoić, Miljenko
hrvatski
Značaj lokalne proizvodnje hrane
Lokalna hrane često se naziva i domaća hrana. U stvari radi se u užem smislu o hrani koja se proizvodi neposredno uz mjesta gdje se i prodaje uglavnom na izravan način od strane samih proizvođača bez posrednika u prodaji. U širem smislu lokalna hrana podrazumijeva proizvodnju hrane na lokalnom i regionalnom području za veću populaciju stanovništva koja se može i lokalno prerađivati, pa na taj način ima i multiplikacijski učinak na lokalnu zajednicu jer stvara mogućnost zapošljavanja. Na području Varaždinske županije dnevno se konzumira hrane u vrijednosti od oko 736 tisuća € ili oko 5, 4 milijuna kuna. Budući da je RH prehrambeno ovisna zemlja, najmanje 50% hrane je uvozno, što znači da oko 2, 7 milijuna kn dnevno plaćamo proizvode koje možemo uglavnom sami proizvesti. Na godišnjoj razini to je skoro jedna milijarda novih kuna na jednom malom području kao što je županija. Najzanimljivije je što nam za lokalnu proizvodnju hrane ne treba velikih ulaganja jer je osnovni resurs (poljoprivredno zemljište) kraj nas. Prema pojedinim statistikama, dodana vrijednost u poljoprivrednoj proizvodnji je oko 50%, u odnosu na cijenu koju plate kupci. To je iz razloga jer na vrijednost proizvoda najviše utjecaja ima tlo, voda, klima, zrak i slično i ono što je najvažnije svi ti utjecaji su besplatni.
lokalna proizvodnja hrane; Varaždinska županija
nije evidentirano
engleski
The importance of local food production
nije evidentirano
local food production; Varazdin County
nije evidentirano