Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 852245

Jedan čovjek - cijelo kazalište/ En človek - celo gledališče


Riman, Kristina; Riman, Barbara
Jedan čovjek - cijelo kazalište/ En človek - celo gledališče, Rijeka: Solutio d.o.o. ; Slovenski dom KPD "Bazovica" ; Inštitut za narodnosna vprašanja, 2016 (monografija)


Naslov
Jedan čovjek - cijelo kazalište/ En človek - celo gledališče
(One man - the whole theater)

Autori
Riman, Kristina ; Riman, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Solutio d.o.o. ; Slovenski dom KPD "Bazovica" ; Inštitut za narodnosna vprašanja

Grad
Rijeka

Godina
2016

Stranica
169

ISBN
978-953-7332-07-5

Ključne riječi
Alojz Usenik; kazalište; dramske predstave; Slovenci u Hrvatsko
(Alojz Usenik; theater; drama performances; Slovenes in Croatia)

Sažetak
U knjizi je prikazan život i djelovanje Alojza Usenika, Slovenca koji je veći dio svojega života proveo u Rijeci i bio aktivan u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, te u Kulturno-prosvetnom društvu Slovenski dom „Bazovica“. Usenik je prikazan kao jedan od brojnih Slovenaca koji je u potrazi za poslom stigao na prostor Repulike Hrvatske. U knjizi se prati njegov rad kao inspicijenta i glumca najprije u Koparskom kazalištu, a zatim kao inspicijenta u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Posebna je pozornost posvećena Usenikovom radu u Slovenskom domu Bazovica u kojem je od 1973. godine bio jedan od najaktivnih članova. U Slovenskom je domu obnašao ulogu voditelja dramske sekcije. U okviru te uloge, realizirao se i kao redatelj, recitator, glumac, scenograf i kostimograf većine dramskih predstava koje su u tom razdoblju bile odigrane na pozornici Slovenskog doma, ali i izvan njega. Režirao je mnogobrojna dramska djela, a dobitnik je i brojnih hrvatskih i slovenskih nagrada.

Izvorni jezik
Hrv-slo

Znanstvena područja
Filologija, Povijest

Napomena
Monografija je drugo izdanje knjige Jedan čovjek - cijelo kazalište / En človek - celo gledališče, objavljene 2012. godinePOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli