Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 852219

RAZLIKE U SOCIJALNIM VJEŠTINAMA I KOMPETENCIJAMA PROSVJETNIH RADNIKA U ŠKOLAMA I DJEČJIM VRTIĆIMA U ODNOSU NA ODABRANE SOCIO- DEMOGRAFSKE VARIJABLE


Karalić, Zijada; Sindik, Joško
RAZLIKE U SOCIJALNIM VJEŠTINAMA I KOMPETENCIJAMA PROSVJETNIH RADNIKA U ŠKOLAMA I DJEČJIM VRTIĆIMA U ODNOSU NA ODABRANE SOCIO- DEMOGRAFSKE VARIJABLE // Acta Iadertina, 13 (2016), 1; 19-29 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
RAZLIKE U SOCIJALNIM VJEŠTINAMA I KOMPETENCIJAMA PROSVJETNIH RADNIKA U ŠKOLAMA I DJEČJIM VRTIĆIMA U ODNOSU NA ODABRANE SOCIO- DEMOGRAFSKE VARIJABLE
(Differences in social skills and competencies of educators in schools and kindergartens in relation to selected sociodemographic variables)

Autori
Karalić, Zijada ; Sindik, Joško

Izvornik
Acta Iadertina (1845-3392) 13 (2016), 1; 19-29

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kompetencije; prosvjetni radnici; socio-demografska obilježja; socijalne vještine
(Competences; educators; socio-demographic characteristics; social skills)

Sažetak
Uspješan prosvjetni radnik mora, uz profesionalne (stručne), posjedovati i socijalne kompetencije (emocionalne i socijalne vještine). Cilj istraživanja je utvrđivanje razlika u socijalnim vještinama i kompetencijama prosvjetnih radnika Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona u odnosu na: dob, radni staž, stupanj obrazovanja te vrstu zanimanja prosvjetnog radnika. Ispitana su 272 sudionika različitih prosvjetnih profila iz privatnih ili javnih odgojno-obrazovnih ustanova, primjenom Upitnika odgojiteljskih kompetencija te Inventara socijalnih vještina. Utvrđeno je postojanje statistički značajnih razlika u skupu socijalnih vještina i kompetencija, prema socio-demografskim obilježjima: stupnju obrazovanja sudionika, dobi, radnom iskustvu i vrsti zanimanja. Sudionici dobne grupe u rasponu 31-40 godina imaju najveću emocionalnu kontrolu. U emocionalnoj i socijalnoj kontroli prednjače sudionici s visokom stručnom spremom. Radno najneiskusniji sudionici superiorni su u vještinama emocionalne kontrole i socijalne izražajnosti. Direktori su superiorni u odnosu na ostale profile zanimanja u socijalnoj izražajnosti i socijalnoj kontroli. Stoga programe treninga socijalnih vještina treba prilagoditi socio-demografskom profilu prosvjetnog radnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, Pedagogija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Joško Sindik, (273042)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EBSCO
  • Hrčak