Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tratti figurativi della poetica artistico-letteraria di Massimo Bontempelli (CROSBI ID 779490)

Druge vrste radova | ostalo

Bandalo, Višnja Tratti figurativi della poetica artistico-letteraria di Massimo Bontempelli // La Farfalla di Fuoco. Rivista di Letteratura e Cultura Varia (online časopis za književnost i kulturu), br. 4. 2016.

Podaci o odgovornosti

Bandalo, Višnja

talijanski

Tratti figurativi della poetica artistico-letteraria di Massimo Bontempelli

Predmet članka jest uputiti na ono što objedinjuje Bontempellijeve esejističke zapise o vizualnim umjetnostima, koji su teorijske prirode ili se tiču primijenjene kritičke analize, s njegovim pripovjedačkim iskustvima, smještajući se na tragu magičnog realizma kao poetičkog usmjerenja. Vezivno tkivo najizravnije se očituje u slučajevima kada kompozicijski i izražajni postupci koje autor upotrebljava nastaju na temelju sukladnih transfigurativih tendencija u talijanskom petnaestostoljetnom slikarstvu, te u dosluhu s modernom umjetničkom vizurom metafizičke potke (De Chirico, Carrà, Martini). Na primjeru djela "Nadahnuta nestručnost" ("Appassionata incompetenza"), u kojem se autorovo estetsko promišljanje izravno dotiče likovnog područja, nastoji se također istraživati literarnu motivaciju u njegovim zapažanjima, kao i pristup specifično slikarskom ili skulpturnom elementu koji je nesvodiv na druge umjetničke pojavnosti. Zapaža se ujedno poetiziranje vizualne supstance, katkada prožeto obilježjima koja su svojstvena umjetničkoj prozi.

Bontempelli; realismo magico; letteratura italiana moderna e contemporanea; arti visive; cultura

citat i pretisak izvornoga znanstvenog rada

engleski

Figurative Traits of Bontempelli's Artistic and Literary Poetics

nije evidentirano

Bontempelli; magical realism; modern and contemporary Italian literature; visual arts; culture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

La Farfalla di Fuoco. Rivista di Letteratura e Cultura Varia (online časopis za književnost i kulturu), br. 4

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Filologija