Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KERAMIČKI SVJEDOCI ŽIVOTA U LEGIJSKOM LOGORU BURNUM (CROSBI ID 643154)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Borzić, Igor KERAMIČKI SVJEDOCI ŽIVOTA U LEGIJSKOM LOGORU BURNUM. 2015

Podaci o odgovornosti

Borzić, Igor

hrvatski

KERAMIČKI SVJEDOCI ŽIVOTA U LEGIJSKOM LOGORU BURNUM

Legijski logor u Burnumu u jeku je svoje opstojnosti tijekom 1. stoljeća nakon Krista bio mjesto intenzivnih aktivnosti usmjerenih k efikasnom zadovoljavanju svih potreba vojnog života. Dosta informacija o tome donose i rimski pisani izvori, ali u opipljivom smislu tek suvremena arheološka znanost svojim istraživanjima ima priliku sebi objasniti, a ostaloj javnosti na moderan način prezentirati svakodnevnicu jednog takvog sustava kakvog je predstavljala rimska vojska. Veliku ulogu u tome ima i obrada sitnog arheološkog materijala, odnosno onih vrsta predmeta korištenih na dnevnoj i osobnoj razini. Među njima se svojom brojnošću i raznovrsnošću posebno ističu keramički predmeti. Njihovom se, prije svega, namjenskom analizom otvaraju brojne mogućnosti vizualizacije života rimskih vojnika, što je i smjer u kojem je zamišljen cilj izlaganja. Njime bi se prikazao dio rezultata rada na keramičkom materijalu pronađenom prilikom desetogodišnjeg arheološkog angažmana na Burnumu, prije svega njegovo namjensko klasificiranje temeljeno na konkretnim primjerima (stolno, kuhinjsko, skladišno-transportno, kultno, arhitektonsko strukturalno-dekorativno i dr.), čime bi se pružila osnova ideji daljnje promocije bogate rimske materijalne ostavštine na području Nacionalnog parka „Krka“.

Burnum; rimska keramika; rimska vojska

nije evidentirano

engleski

CERAMIC WITNESSES OF LIFE IN legionary camp BURNUM

nije evidentirano

Burnum; Roman pottery; Roman legions

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj Aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku “Krka”

predavanje

01.01.2015-01.01.2015

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Arheologija