Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 850918

Od pravovjernosti do disidentstva - preobrazbe Naprijeda


Najbar-Agičić, Magdalena
Od pravovjernosti do disidentstva - preobrazbe Naprijeda // Medijska istraživanja, 22 (2016), 1; 115-144 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 850918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Od pravovjernosti do disidentstva - preobrazbe Naprijeda
(From (Communist) Orthodoxy to Dissidence – transformation of the weekly Naprijed)

Autori
Najbar-Agičić, Magdalena

Izvornik
Medijska istraživanja (1330-6928) 22 (2016), 1; 115-144

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tjednik Naprijed; komunistički režim; hrvatska povijest; Milovan Đilas
(weekly Naprijed; communist regime; Croatian history; Milovan Đilas)

Sažetak
Cilj rada je na temelju raspoložive arhivske, memoarističke i druge građe te samih novina rekonstruirati povijest tjednika Naprijed – glasila Komunističke partije Hrvatske, koje je počelo izlaziti 1943. a ugašeno je početkom 1954. u ozračju obračuna s Milovanom Đilasom. U članku je predstavljen tijek preobrazbe lista kroz pojedine faze njegova izlaženja te se nastoji odgovoriti na pitanje u kojoj su mjeri promjene u listu Naprijed uvjetovane političkim mijenama u zemlji, odnosno kretanjima politike Komunističke partije prema medijima. Pri tome ukazuje se na mehanizme funkcioniranja medija u uvjetima komunističkog sistema. Napokon, nastoji se detektirati uzroke i opisati okolnosti Naprijedova „skretanja“ u pravcu disidentstva. Kroz najveći dio razdoblja svoga izlaženja Naprijed je objavljivao službene dokumente KPH, materijale s kongresa i tekstove viših partijskih rukovodilaca. Iako je vrh Partije povremeno izražavao nezadovoljstvo pisanjem Naprijeda što u smislu nedovoljno dosljednog praćenja partijske linije što zbog nedovoljne kvalitete lista, list je generalno ostajao pravovjeran, a zbog toga i za širu javnost dosta nezanimljiv. Val liberalizacije početkom 1950-ih odrazio se i na Naprijed. Primjetne su značajne promjene u koncepciji lista, a on se s vremenom pretvara u tjednik za društvena, politička i kulturna pitanja. Paralelno s pojavom novih rubrika i obogaćenim sadržajem lista, u njemu se sve češće pojavljuju članci vezani uz demokratizaciju političkog života u Jugoslaviji. Partijski obračun s Milovanom Đilasom, značilo je kraj razdoblja liberalizacije. Budući da se tjednik Naprijed svrstao na slične pozicije kao Đilas, to je list dovelo do otvorenog sukoba s vrhom Partije – rezultat je bilo ukidanje lista i zabrana njegovim novinarima da nastave rad u novinarstvu. Povijest tjednika Naprijed dobro ilustrira politička i ideološka kretanja u socijalističkoj Jugoslaviji tijekom poslijeratnog razdoblja. Mehanizmi kontrole lista bili su slični kao i u slučaju drugih medija, a zbog statusa službenog partijskog glasila možemo Naprijed tretirati i kao ilustraciju mijena partijske linije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-UIP-2013-11-1718 - Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (Igor Duda, HRZZ)

Profili:

Avatar Url Magdalena Najbar-Agičić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Najbar-Agičić, Magdalena
Od pravovjernosti do disidentstva - preobrazbe Naprijeda // Medijska istraživanja, 22 (2016), 1; 115-144 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Najbar-Agičić, M. (2016) Od pravovjernosti do disidentstva - preobrazbe Naprijeda. Medijska istraživanja, 22 (1), 115-144.
@article{article, author = {Najbar-Agi\v{c}i\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {115-144}, keywords = {weekly Naprijed, communist regime, Croatian history, Milovan \DJilas}, journal = {Medijska istra\v{z}ivanja}, volume = {22}, number = {1}, issn = {1330-6928}, title = {From (Communist) Orthodoxy to Dissidence – transformation of the weekly Naprijed}, keyword = {weekly Naprijed, communist regime, Croatian history, Milovan \DJilas} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font