Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 850024

Procjena vitaliteta svježeg i preležalog sjemena poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl)


Drvodelić, Damir; Oršanić Milan
Procjena vitaliteta svježeg i preležalog sjemena poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl) // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 11-12 (2016), 539-547 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 850024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena vitaliteta svježeg i preležalog sjemena poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl)
(Assessment of viability of fresh and delayed germination seeds of Narrow-leaved ash (Fraxinus angustifolia Vahl))

Autori
Drvodelić, Damir ; Oršanić Milan

Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 11-12 (2016); 539-547

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
vitalitet sjemena; metoda tetrazola; poljski jasen; ISTA pravila; dormantnost sjemena
(seed viability; the tetrazole method; Narrow-leaved ash; ISTA rules; seed dormancy)

Sažetak
U radu se uspoređuje vitalitet svježe sakupljenog i preležalog sjemena poljskog jasena kao jedne od glavnih vrsta drveća u posavskim nizinskim šumama i nama zanimljive zbog brzine rasta, kratke ophodnje, u usporedbi sa hrastom lužnjakom te tehničke vrijednosti drva. Sjeme vrsta roda Fraxinus spp. često ima perikarp koji je nepropustan za kisik, metaboličke inhibitore u endospermu i embrijima, nedozrele embrije ili nedostatak tvari koje potiču rast u embrijima. Dormantnost sjemena najčešće se savladava toplo- vlažnim i hladno vlažnim postupkom. Sjeme je sakupljano je u G. J. Josip Kozarac kojim gospodari šumarija Lipovljani. Procjena vitaliteta sjemena koje je najranije sakupljeno (21. 08.) obavljena je topografskom metodom tetrazola i u skladu s ISTA pravilima. Sjeme poljskog jasena (urod 2013.) u rasadniku Brestje stavljeno je na stratifikaciju na otvorenom 16. 1. 2015. godine, a sijano 21. 3. 2015. godine. Stratifikacija je trajala 64 dana. Preležalo sjeme poljskog jasena sakupljeno je 20.10.2015. godine. Procjena vitaliteta obavljena je istom metodologijom kao u slučaju svježeg sjemena. Svježe sjeme imalo je vitalitet od 91 %. Nevitalnog sjemena bilo je 9 %, od čega najveći postotak otpada na šturo sjeme (5 %), slijedi insektima oštećeno sjeme (3 %) i sjeme kod kojega je embrio i endosperm imao neobojene površine ili nekroze. Preležalo sjeme imalo je vitalitet od 87%. Nevitalnog sjemena bilo je 13 %, od čega najveći postotak otpada na sjeme kod kojega je embrio s neobojenim površinama ili nekrozama, a endosperm potpuno obojen (10 %). Sjemena kod kojega je embrio i endosperm s neobojenim površinama ili nekrozama bilo je 3 %. Od nevitalnog preležalog sjemena utvrđeno je kako najprije dolazi do razvoja nekroza ili truleži na embriju, a zatim se ona širi na endosperm. Od nekroza ili truleži na embriju primijećene su one s potpunom nekrozom, nekrozom kotiledona, hipokotila i plumule, hipokotila i radikule i samo radikule. Bez obzira na vitalitet od 82%, rasadnička klijavost sjemena u proljeće 2015. godine u rasadniku Brestje iznosila je 0%. Utvrđena je statistički značajna razlika između vitaliteta svježeg i preležalog sjemena. Preležalo sjeme imalo je za 4 % manji vitalitet od svježeg sjemena. Na osnovi ovih istraživanja može se preporučiti početak sakupljanja sjemena poljskog jasena od druge polovice mjeseca kolovoza, jer takvo sjeme pokazuje visoki vitalitet. Kod sjetve sjemena u rasadniku treba voditi brigu o njegovoj starosti, predsjetvenoj pripremi i vremenu sjetve. Preporuka je za buduću rasadničku proizvodnju sadnica poljskog jasena generativnim načinom utvrditi optimalnu vrstu i trajanje stratifikacije sjemena s obzirom na mikroreljefne različitosti rasta matičnih stabala s kojih je sakupljano sjeme (bara, niza, greda), klimu i sjemensku rejonizaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milan Oršanić (autor)

Avatar Url Damir Drvodelić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Drvodelić, Damir; Oršanić Milan
Procjena vitaliteta svježeg i preležalog sjemena poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl) // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 11-12 (2016), 539-547 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Drvodelić, D. & Oršanić Milan (2016) Procjena vitaliteta svježeg i preležalog sjemena poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl). Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 11-12, 539-547.
@article{article, author = {Drvodeli\'{c}, D. and Or\v{s}ani\'{c} Milan}, year = {2016}, pages = {539-547}, keywords = {seed viability, the tetrazole method, Narrow-leaved ash, ISTA rules, seed dormancy}, journal = {\v{S}umarski list : znanstveno-stru\v{c}no i stale\v{s}ko glasilo Hrvatskoga \v{s}umarskog dru\v{s}tva}, volume = {11-12}, issn = {0373-1332}, title = {Assessment of viability of fresh and delayed germination seeds of Narrow-leaved ash (Fraxinus angustifolia Vahl)}, keyword = {seed viability, the tetrazole method, Narrow-leaved ash, ISTA rules, seed dormancy} }

Časopis indeksira:


 • Web of Science Core Collection (WoSCC)
  • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
  • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
 • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


 • AGRICOLA
 • CAB Abstracts
 • Geobase
 • Science Citation Index Expanded
 • Forestry Abstracts
 • Pascal
 • SCOPUS
 • Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske (Hrčak)

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font