Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja mravinca (Origanum vulgare L.) (CROSBI ID 335032)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matanči, Edita Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja mravinca (Origanum vulgare L.) / Miloš, Mladen (mentor); Radonić, Ani (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2003

Podaci o odgovornosti

Matanči, Edita

Miloš, Mladen

Radonić, Ani

hrvatski

Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja mravinca (Origanum vulgare L.)

U ovom radu istraživano je antioksidacijsko djelovanje eteričnog ulja mravinca (Origanum vulgare L.). Eterično ulje izolirano je vodenom destilacijom, a zatim je frakcionirano ekstrakcijom (fenolna frakcija) i kromatografijom na stupcu (CH- i CHO-frakcija). Kemijski sastav ulja i frakcija analiziran je metodom plinske kromatografije sa spektrometrijom masa (GC/MS). U istraživanju antioksidacijskog učinka eteričnog ulja mravinca i njegovih frakcija korištena je metoda s tiobarbiturnom kiselinom (TBA metoda). Glavni spojevi u eteričnom ulju mravinca su fenoli timol (35, 0%) i karvakrol (32, 0%), a ostali kvantitativno značajni spojevi su monoterpenski ugljikovodici gama-terpinen (10, 5%), p-cimen (9, 1%) i alfa-terpinen (3, 6%). Fenolna i CHO-frakcija sličnog su kemijskog sastava. Glavni sastojci CHO-frakcije su timol (47, 3%) i karvakrol (46, 4%). Fenolna frakcija sastoji se samo od timola (58, 9%) i karvakrola (41, 1%). Ugljikovodična frakcija sadrži 18 spojeva, a glavni su gama-terpinen (31, 0%), p-cimen (22, 1%), alfa-terpinen (10, 4%) i trans-kariofilen (9, 1%). Eterično ulje mravinca i njegove frakcije pokazali su relativno dobru antioksidacijsku aktivnost, posebno pri višim koncentracijama (500 i 1000 ppm). Svi istraživani antioksidansi imaju slična antioksidacijska svojstva što je u skladu s njihovim kemijskim sastavom. Dobra antioksidacijska aktivnost može se pripisati visokom udjelu timola i karvakrola, odnosno gama-terpinena, p-cimena i alfa-terpinena u ulju i odgovarajućim frakcijama.

Origanum vulgare L.; eterično ulje; CH frakcija; CHO frakcija; fenolna frakcija; antioksidacijski učinak; TBA metoda

nije evidentirano

engleski

Chemical composition and antioxidant effect of the oregano (Origanum vulgare L.)essential oil

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

05.03.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija