Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 849906

Ciljana podrška roditeljstvu korisnicima CZSS s predškolskom djecom: Iskustva i perspektive Projekta "Rastimo zajedno- i mi"


Pećnik, Ninoslava Novalić, Kristina
Ciljana podrška roditeljstvu korisnicima CZSS s predškolskom djecom: Iskustva i perspektive Projekta "Rastimo zajedno- i mi" // Sigurna obitelj- stabilno društvo: Obitelj u fokusu socijalnog rada / Karačić, Štefica (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga socijalnih radnika, 2016. str. 48-48 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ciljana podrška roditeljstvu korisnicima CZSS s predškolskom djecom: Iskustva i perspektive Projekta "Rastimo zajedno- i mi"
(Targeted support to parenting beneficiaries of the CZSS with preschool children: experience and perspectives of project "Rastimo zajedno- i mi ")

Autori
Pećnik, Ninoslava Novalić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sigurna obitelj- stabilno društvo: Obitelj u fokusu socijalnog rada / Karačić, Štefica - Zagreb : Hrvatska udruga socijalnih radnika, 2016, 48-48

Skup
7. Konferencija socijalnih radnika

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 12.-14.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Ciljana podrška roditeljstvu; program Rastimo zajedno; osnaživanje obitelji; međusektorska suradnja
(Targeted support to parenting; project Rastimo zajedno; strengthening families; intersectoral cooperation)

Sažetak
Cilj izlaganja je prikazati rezultate projekta koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih dobivenu na natječaju za projekte udruga namijenjene prevenciji nasilja nad djecom 2015. godine. Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ provodi ga u partnerstvu s CZSS Zagreb, CZSS Sisak, CZSS Bjelovar te CZSS Pazin i u suradnji s dječjim vrtićima Vladimir Nazor iz Zagreba, Sisak Novi te Bjelovar. Svrha projekta je osnaživanje roditeljskih kompetencija roditelja koji djecu podižu uz višestruke psihosocijalne rizike putem sudjelovanja roditelja u prilagođenom programu „Rastimo zajedno“ (Pećnik i Starc, 2010.). Partnerske organizacije su osigurale pristup potencijalnim korisnicima programa (roditeljima predškolske djece koji iz podižu uz višestruke rizike za roditeljsku skrb) te su sudjelovale u procesu informiranja i motiviranja korisnika kao i u procesu evaluacije učinaka programa. Pozivu da se uključe u tromjesečni program radionica „Rastimo zajedno“ se odazvalo 47 roditelja (46 majki i 1 otac) dok ga je završilo 38 roditelja u okviru 6 grupa u Bjelovaru, Đulovcu, Sisku, Zagrebu i Puli. Time je povećana dostupnost usluga podrške roditeljstvu roditeljima nižeg obrazovanja, s manje osobnih i okolinskih resursa za roditeljstvo, koji su u tretmanu ili praćenju CZSS. U okviru projekta provodile su se i paralelne radionice s 34 djeteta u Zagrebu, Sisku, Bjelovaru i Đulovcu, sa socijalizacijskim, kreativnim i edukativnim aktivnostima Povratne informacije od roditelja i voditelja aktivnosti ukazuju na ogroman značaj koji su radionice s roditeljima imale za njih. Prikazat će se kvalitativni i kvantitativni podaci o učinkovitosti programa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, Psihologija, Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ninoslava Pećnik, (185856)