Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Neke odrednice ranokršćanskoga odgoja i obrazovanja (CROSBI ID 233958)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Pranjić, Marko Neke odrednice ranokršćanskoga odgoja i obrazovanja // Bogoslovska smotra, 87 (2017), 4; 839-862

Podaci o odgovornosti

Pranjić, Marko

hrvatski

Neke odrednice ranokršćanskoga odgoja i obrazovanja

Ranokršćanski odgoj i obrazovanje još uvijek nisu postali predmetom zanimanja među hrvatskim pedagozima pa bi ovaj prilog htio biti poticajem da se ne zanemaruje i ne zaobilazi nešto što je dio europskog civilizacijskog kruga koji svoje korijene vuče kako iz antičkog grčkog-rimskog tako i ranokršćanskog promišljanja odgoja i obrazovanja što će se potom reflektirati na pojedine jezičnim idiomom objedinjene odgojno-obrazovne sadrža-je unutar pojedinih pratećih kultura. Budući da je područje istraživanja vrlo široko i zapravo neprimjereno za jedan časopisni prilog, nastojalo ga se reducirati sažimanjem u uvodu središnje antičke odgojno-obrazovne ideje i prakse spomenuvši pritom i glavne „udžbenike“ da bi se potom prešlo na znakoviti primjer oličenja toga djelovanja kroz Auzonijev primjer, a onda i prvo negodovanje s obzirom na kršćansko držanje naspram nasli-jeđenog navodeći Julijanov edikt koji je bilo povodom prijetnje ali i stvaranja vlastitih kršćanskih odgojno-obrazovnih sadržaja kao i na njima zasnovane odgojno-obrazovne prakse elaborirajući pojedinačne ideje iz djela sv. Bazilija, sv. Augustina kao i pape Grgura Velikoga što je omogućilo iščitavanje kontinuiteta ali i di-skontinuiteta vezano za ovu toliko znakovitu društvenu i kulturnu djelatnost unutar pojedinih povijesnih raz-doblja kao i svakog pojedinačnog naroda. Autor se pritom koristio metodičkim postupkom detektiranja klju-čnih ideja u reprezentativnim izvorima, a onda i kompariranja naslijeđenoga s onim novonastalim ukazujući na specifičnosti jednoga i drugoga kao i pomake koji su se pritom događali.

Antički grčko-rimski i ranokršćanski odgoj i obrazovanje ; Auzonije ; Julijan ; Bazilije ; Augustin ; papa Grgur Veliki.

nije evidentirano

engleski

Some Determinants of antique and erarly Christian Education

nije evidentirano

Antique Greek-Roman and early Christian education ; Ausonius ; Julianus ; Basilus ; Augustine ; pope Gregory the Great

nije evidentirano

Podaci o izdanju

87 (4)

2017.

839-862

objavljeno

0352-3101

1848-9648

Povezanost rada

Pedagogija, Teologija, Povijest

Poveznice
Indeksiranost