Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Profil masnih kiselina bračke skute (CROSBI ID 642893)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Rako, Ante ; Tudor Kalit, Milna ; Kalit, Samir Profil masnih kiselina bračke skute // Zbornik sažetaka 42. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016

Podaci o odgovornosti

Rako, Ante ; Tudor Kalit, Milna ; Kalit, Samir

hrvatski

Profil masnih kiselina bračke skute

Sirutka je tekućina zeleno-žute boje koja zaostaje nakon odvajanja gruša tijekom proizvodnje sira. Zbog svog kemijskog sastava smatra se izuzetno nutritivno vrijednim proizvodom, no nažalost često njezin potencijal u prehrani ljudi ostaje neiskorišten te se najčešće nakon proizvodnje sira neškodljivo uklanja kao nusproizvod životinjskog podrijetla koji nije za prehranu ljudi. S obzirom da u sirutku prelazi oko polovice suhe tvari mlijeka, jedna od mogućnosti njenog korištenja je proizvodnja albuminskog sira skute. Bračka skuta proizvodi se iz sirutke koja zaostaje nakon proizvodnje bračkog sira, tradicijskog tvrdog ovčjeg sira otoka Brača. Tijekom proizvodnje bračkog sira značajan dio mliječne masti zaostaje u sirutci. Čak 75% tvari koje se nalaze u sastavu mliječne masti imaju biološki aktivno djelovanje, a među najznačajnijima su masne kiseline: maslačna, oleinska i konjugirana linolna kiselina. Uzorci su prikupljani svakih 14 dana kroz laktacijsku proizvodnju ovčjeg mlijeka na području Supetra i Pražnica (otok Brač) u vremenskom razdoblju od siječnja do srpnja 2015. godine. Profil masnih kiselina određen je plinskom kromatografijom u ukupno 16 uzoraka bračke skute. Sadržaj mliječne masti u skuti određen je metodom po Van Guliku (HRN ISO 3433). Provedenim istraživanjem utvrđeno je da u sastavu mliječne masti bračke skute prevladavaju zasićene (17, 67 g/100 g skute) u odnosu na nezasićene masne kiseline (7, 93 g/100 g skute). Od zasićenih masnih kiselina u sastavu mliječne masti bračke skute najzastupljenije su bile palmitinska (24, 33 %) i stearinska masna kiselina (9, 80 %). Oleinska (22, 63 %) i linolna masna kiselina (2, 80 %), za koje je poznat pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi najzastupljenije su nezasićene masne kiseline. Najzastupljenija masna kiselina kratkog lanca bila je maslačna kiselina za koju je poznat izravan utjecaj na formiranje okusa sira kao i preventivan učinak u razvoju tumora debelog crijeva.

skuta; masne kiseline; Brač

Rad je dio znanstveno istraživačkog projekta "Tehnologija i kvaliteta bračke skute". Projekt je financiran od strane Splitsko dalmatinske županije, općina Nerežišća, Pučišća i Postira te udruge uzgajivača domaćih životinja "Vidova gora" iz Nerežišća

engleski

Fatty acids profile of Brač albumin cheese

nije evidentirano

albumin cheese; fatty acids; Brač

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 42. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

1847-1870

Podaci o skupu

42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.

poster

09.11.2016-12.11.2016

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)