Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 849610

Bioraznolikost šuma u Nacionalnom parku »Krka« - Tematski edukacijski vodič


Martinić, Ivan; Landekić, Matija; Marguš, Drago; Bakarić, Matija; Martinić, Fabijan
Bioraznolikost šuma u Nacionalnom parku »Krka« - Tematski edukacijski vodič, Šibenik: Javna ustanova "Nacionalni park Krka", 2016 (Tematski edukacijski vodič)


Naslov
Bioraznolikost šuma u Nacionalnom parku »Krka« - Tematski edukacijski vodič
(The biodiversity of forests in the National Park "Krka" - Themed educational guide)

Autori
Martinić, Ivan ; Landekić, Matija ; Marguš, Drago ; Bakarić, Matija ; Martinić, Fabijan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, tematski edukacijski vodič, strucna

Izdavač
Javna ustanova "Nacionalni park Krka"

Grad
Šibenik

Godina
2016

Stranica
47

ISBN
978-953-7406-43-1

Ključne riječi
Šumarstvo; zaštićena područja; bioraznolikost šuma; održivost
(Forestry; protected areas; forest biodiversity; sustainability)

Sažetak
Uvidom u sadržaj i organizaciju vodiča, naglašeno je primjetan njegov edukacijski karakter i pedagoški koncept. Ukazuju na to uvodna dva poglavlja o globalnom značenju i ulozi šuma, pregledno opisane ekosustavne usluge šume ali i brojne izdvojene crtice Jeste li znali? Zašto je važno mrtvo drvo? Struktura šume i dr. U trećem poglavlju vodiča daje se osvrt na biološke vrijednosti šuma sa slikovnim pregledom elemenata koji upućuju na visoki potencijal šume u pogledu bioraznolikosti. Također se navode razlozi ugroženosti šuma, koji se uz već poznate, u kontekstu NP „Krke“ kao područja iznimnih prirodnih vrijednosti, proširuju na prijetnje od utjecaja invazivnih stranih vrsta čija se brojnost unutar granica NP „Krka“ u zadnjih deset godina gotovo udvostručila. Od takvih vrsta, radi velikog utjecaja na ekosustave i značajne raširenosti ističe se pajasen (Ailanthus altissima). Četvrto poglavlje donosi pregled najvažnijih šumskih zajednica na području NP »Krka«. Navodi se kako šumama na području NP „Krka“ glavno obilježje daju dva šumska ekosustava ; onaj eumediteranski koji čine mješovite šume hrasta crnike i crnog jasena u degradacijskim oblicima makije i gariga i drugi, submediteranski koji čine šume medunca i bijelog graba u gotovo svim degradacijskim stadijima od panjača, preko šikara i šibljaka medunca, bjelograbića i crnog jasena, kao i vegetacije travnjaka i kamenjara. Prema Uredbi o ekološkoj mreži, u okviru ekološke mreže Natura 2000 šire područje rijeke Krke značajno je za očuvanje čak tri šumska stanišna tipa: poplavne miješane šume Quercus robur, Ulmus laevis, Ulmus minor, Fraxinus excelsior ili Fraxinus angustifolia, vazdazelene šume česmine i mediteranske makije u kojima dominiraju borovice. Posebno se skreće pozornost kako su šumski ekosustavi u NP „Krka“ važan okvir bogatog životinjskog svijeta, s brojnim endemičnim, rijetkim i ugroženim svojtama. Popis ptica NP „Krka“ sadrži 225 svojti, od kojih 104 u Hrvatskoj ima status ugroženosti. Šume su dom mnogima od dosad zabilježenih 46 svojti sisavaca u NP „Krka“, od kojih je njih 14 uvršteno u Crvenu knjigu sisavaca Hrvatske. U petom poglavlju navode se propisane obveze zaštite te smjernice za očuvanje bioraznolikosti šuma u NP »Krka«, izvedene iz Zakona o šumama, Zakona o zaštiti prirode i njemu pripadajućih uredbi i pravilnika te odredbi za provođenja Prostornog plana za NP „Krka“. Zadnje, šesto poglavlje čini Mali informacijski servis koji sadrži 83 jedinice tumačenja temeljnih pojmova vezan za šumske ekosustave i bioraznolikost, pregled najvažnijih ekoloških datuma, 48 naslova literature te adresar za kontakte s desetak institucija koje su u širem okruženju Nacionalnog parka »Krka« u svojoj djelatnosti vezane za šume.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Martinić (autor)

Avatar Url Drago Marguš (autor)

Avatar Url Matija Landekić (autor)

Avatar Url Matija Bakarić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Martinić, Ivan; Landekić, Matija; Marguš, Drago; Bakarić, Matija; Martinić, Fabijan
Bioraznolikost šuma u Nacionalnom parku »Krka« - Tematski edukacijski vodič, Šibenik: Javna ustanova "Nacionalni park Krka", 2016 (Tematski edukacijski vodič)
Martinić, I., Landekić, M., Marguš, D., Bakarić, M. & Martinić, F. (2016) Bioraznolikost šuma u Nacionalnom parku »Krka« - Tematski edukacijski vodič. Šibenik, Javna ustanova "Nacionalni park Krka".
@book{book, collectioneditor = {Margu\v{s}, Drago and Martini\'{c}, Ivan}, year = {2016}, pages = {47}, keywords = {Forestry, protected areas, forest biodiversity, sustainability}, isbn = {978-953-7406-43-1}, title = {The biodiversity of forests in the National Park "Krka" - Themed educational guide}, keyword = {Forestry, protected areas, forest biodiversity, sustainability}, publisher = {Javna ustanova "Nacionalni park Krka"}, publisherplace = {\v{S}ibenik} }