Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razvoj i primjena brze mikrometode određivanja i praćenja oštećenja DNA u škrgama dagnje Mytilus galloprovinciallis (Lamarc, 1819) (CROSBI ID 335029)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Jakšić, Željko Razvoj i primjena brze mikrometode određivanja i praćenja oštećenja DNA u škrgama dagnje Mytilus galloprovinciallis (Lamarc, 1819) / Batel, Renato ; Franekić Čolić, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Jakšić, Željko

Batel, Renato ; Franekić Čolić, Jasna

hrvatski

Razvoj i primjena brze mikrometode određivanja i praćenja oštećenja DNA u škrgama dagnje Mytilus galloprovinciallis (Lamarc, 1819)

Zbog potrebe praćenja promjena u okolišu uzrokovanih kontiuiranim odlaganjem genotoksičnih zagađivala u morski ekološki susstav ukazuje se potreba za razvojem jednostavnih i brzih metoda određivanja njihove akumulacije i učinaka. Stoga je razvijena brza mikrometoda (Fast Micromethod) određivanja oštećenja DNA u suspenziji stanica i homogenatima tkiva sisavaca te morskih beskralješnjaka (dagnja, Mytilus galloprovincoiallis). Metoda se zasniva na sposobnosti flourokromatskog bojila PicoGreen-a da se i u prisustvu jeednolančane DNA, RNA i proteina u alkalnim uvjetima postojano veže za dvolančanu DNA, što omogućava izravno praćenje denaturacije dvolančane DNA bez prethodne izolacije i pročišćivanja uzorka. Opisanom analitičkom tehnikom može se na brz i jednostavan način u maloj količini uzorka (3000 stanica ; 2.5 ng DNA) i uporabu mikroploča odrediti cjelovitost DNA odnosno, može se pratiti denaturacija dvolančane DNA u alkalnim uvjetima tijekom vremena. Brza mikrometoda (Fast Micromethod) primjenjuje se u meeicinskim ispitivanjima, u biomonitoringu genotoksičnih zagađivala i u procjeni njihovog učinka na sesilne bioindikatorske organizme u moru kao i predviđanju smjera promjena i nastanka štetnih posljedica u ekološkom svijetu.

biomonitoring; brza mikrometoda; cjelovitost DNA; dagnja; oštećenja DNA

nije evidentirano

engleski

Development and application of fast micromethod detection and measurement of DNA damage in mussel Mytilus galloprovincialis (Lamarc, 1819)

nije evidentirano

bioonitoring; blue mussel; DNA damage; DNA integrity; Fast Micromethod

nije evidentirano

Podaci o izdanju

137

18.07.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Geologija