Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Isparljivi sastojci arome paške janjetine (CROSBI ID 233859)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Krvavica, Marina, Vnučec, Ivan, Bradaš, Milijana, Jug, Tjaša, Đugum, Jelena, Marušić Radovčić, Nives Isparljivi sastojci arome paške janjetine // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (2015), 5; 435-443

Podaci o odgovornosti

Krvavica, Marina, Vnučec, Ivan, Bradaš, Milijana, Jug, Tjaša, Đugum, Jelena, Marušić Radovčić, Nives

hrvatski

Isparljivi sastojci arome paške janjetine

U nastavku istraživanja speci€čnih isparljivih spojeva arome janjećeg mesa hrvatskih pasmina ovaca s mogućim utjecajem pasmine i ze- mljopisnog područja uzgoja, cilj ovog rada je bilo utvrditi isparljive sastojke arome paške janjetine. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva toplinski obrađene paške janjetine na GC-MS (SPME metoda) pri čemu je izolirano ukupno 52 isparljiva spoja, od čega 14 aldehida (57, 78%), 15 alkohola (23, 28%), 3 ketona (7, 78%), 5 alkana (0, 82%), 2 alkena (0, 49%), 5 aromatskih spojeva (3, 02%), 6 heterocikličkih spo- jeva (3, 82%), 1 furan (0, 91%), 1 sumporni spoj (0, 20), 1 ester (0, 11%) i 4 terpena (1, 72%). U odnosu na ranije istraživane isparljive sastojke dalmatinske i ličke janjetine iz kojih je izoliran znatno veći broj isparljivih spojeva (dalmatinska janjetina – 88 spojeva ; lička janjetina 70 spojeva) nameće se zaključak da su najvjerojatnije način uzgoja (gotovo isključivo na majčinu mlijeku) i klaonička dob (33 dana) paške janjadi imali presudan učinak na smanjenje ukupnog broja izoliranih isparljivih spojeva, kao i na sam aroma pro€l paške janjetine.

paška janjetina; meso; izvorne pasmine ovaca; aroma; isparljivi spojevi

nije evidentirano

engleski

Meat volatiles of Pag lamb

nije evidentirano

Pag lamb; meat; native sheep breeds; favour; meat volatiles

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17 (5)

2015.

435-443

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija