Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prijedlog rekonstrukcije tkalačkog stana iz Virja (CROSBI ID 779397)

Druge vrste radova | izložba

Karavidović, Tena, Sekelj Ivančan, Tajana Prijedlog rekonstrukcije tkalačkog stana iz Virja // Institut za arheologiju. 2016.

Podaci o odgovornosti

Karavidović, Tena, Sekelj Ivančan, Tajana

hrvatski

Prijedlog rekonstrukcije tkalačkog stana iz Virja

Na lokalitetu Virje - Sušine pronađen je veći ukopan objekt pravokutnog oblika tlocrta. U njegovom sjevernom dijelu bio je smješten tkalački stan, čiji su ostaci pronađeni in situ u vidu tridesetak većih cjelovito očuvanih glinenih utega. Razlike u oblikovanju i težini utega te njihov položaj unutar istražene cjeline kao i tragovi uporabe na pojedinim od njih, potakli su autorice na eksperimentalni pristup sagledavanja izgleda pronađenog tkalačkog stana. Na temelju provedenih eksperimenata zaključuje se o mogućem načinu korištenja utega, odnosno tkalačkog stana, vrsti i debljini pređe te izgledu tkanja i tkanine. O vremenu korištenja tkalačkog stana zaključuje se na temelju prikupljenih keramičkih ulomaka iz objekta koji se vežu uz latensko razdoblje.

Virje-Sušine; glineni utezi; tkalački stan; laten

Rekonstrukcija cijelog tkalačkog stana prikazana je na izložbi, uz popratni tekst na posteru.

engleski

Reconstructing a warp - weighted loom from Virje Site

nije evidentirano

Virje-Sušine; clay weights; loom; La Tene

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za arheologiju

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija