THE INFLUENCE OF DRIED WHEY SUPPLEMENTATION TO ALFALAFA HAYLAGE ON RATION INTAKE AND DIGESTIBILITY IN WETHER SHEEP (CROSBI ID 233828)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Pintar, Jasna ; Leto, Josip ; Čačić, Ivana ; Stipić, Igor ; Protulipac, Martina ; Bukal, Marina
engleski
THE INFLUENCE OF DRIED WHEY SUPPLEMENTATION TO ALFALAFA HAYLAGE ON RATION INTAKE AND DIGESTIBILITY IN WETHER SHEEP
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka 5% i 10% sirutke u prahu sjenaži lucerne (SL) (Medicago sativa L.) na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Dodatak sirutke u prahu SL je povećao ad libitumm konzumaciju ST (P<0.005) i organske tvari (OT) (P<0.05), ali smanjio in vivo probavljivost ST (P<0.01), OT (P<0.05) i sirovih proteina (SP) (P<0.001). Razina dodatka osušene sirutke (5% u usporedbi s 10%) nije statistički značajno utjecala na ad libitum konzumaciju SL (P>0.05) niti na in vivo probavljivost (P>0.05). Zaključeno je da dodatak osušene sirutke SL u hranidbi kastriranih ovnova u količini od 5% i 10% potiče konzumaciju SL ali smanjuje in vivo probavljivost kao posljedicu brže pasaže hrane kroz probavni sustav.
ad libitum intake; alfalfa haylage; dried whey; in vivo digestibility
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano