Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 849118

UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA


Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Pintar, Jasna; Leto, Josip; Čačić, Ivana; Stipić, Igor; Protulipac, Martina; Bukal, Marina
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 69 (2016), 17-24 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 849118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
(THE INFLUENCE OF DRIED WHEY SUPPLEMENTATION TO ALFALAFA HAYLAGE ON RATION INTAKE AND DIGESTIBILITY IN WETHER SHEEP)

Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Pintar, Jasna ; Leto, Josip ; Čačić, Ivana ; Stipić, Igor ; Protulipac, Martina ; Bukal, Marina

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 69 (2016); 17-24

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ad libitum konzumacija; sjenaža lucerne; osušena sirutka; in vivo probavljivost
(ad libitum intake; alfalfa haylage; dried whey; in vivo digestibility)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka 5% i 10% sirutke u prahu sjenaži lucerne (SL) (Medicago sativa L.) na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Dodatak sirutke u prahu SL je povećao ad libitumm konzumaciju ST (P<0.005) i organske tvari (OT) (P<0.05), ali smanjio in vivo probavljivost ST (P<0.01), OT (P<0.05) i sirovih proteina (SP) (P<0.001). Razina dodatka osušene sirutke (5% u usporedbi s 10%) nije statistički značajno utjecala na ad libitum konzumaciju SL (P>0.05) niti na in vivo probavljivost (P>0.05). Zaključeno je da dodatak osušene sirutke SL u hranidbi kastriranih ovnova u količini od 5% i 10% potiče konzumaciju SL ali smanjuje in vivo probavljivost kao posljedicu brže pasaže hrane kroz probavni sustav.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josip Leto (autor)

Avatar Url Jasna Pintar (autor)

Avatar Url Krešimir Bošnjak (autor)

Avatar Url Marina Vranić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Pintar, Jasna; Leto, Josip; Čačić, Ivana; Stipić, Igor; Protulipac, Martina; Bukal, Marina
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 69 (2016), 17-24 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Vranić, M., Bošnjak, K., Pintar, J., Leto, J., Čačić, I., Stipić, I., Protulipac, M. & Bukal, M. (2016) UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 69, 17-24.
@article{article, year = {2016}, pages = {17-24}, keywords = {ad libitum intake, alfalfa haylage, dried whey, in vivo digestibility}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {69}, issn = {0351-0832}, title = {THE INFLUENCE OF DRIED WHEY SUPPLEMENTATION TO ALFALAFA HAYLAGE ON RATION INTAKE AND DIGESTIBILITY IN WETHER SHEEP}, keyword = {ad libitum intake, alfalfa haylage, dried whey, in vivo digestibility} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts