Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alojzije Stepinac i Srpska pravoslavna crkva (CROSBI ID 57387)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Akmadža, Miroslav Alojzije Stepinac i Srpska pravoslavna crkva // Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća (Archbischop Stepinac and the Serbs in Croatia within the context of World War II and the post-war period) / Majnarić, Ivan ; Kevo, Mario ; Anić, Tomislav (ur.). Zagreb: Hrvatsko katoličko sveučilište ; Zagrebačka nadbiskupija ; Kršćanska sadašnjost, 2016. str. 237 (251)-249 (266)

Podaci o odgovornosti

Akmadža, Miroslav

hrvatski

Alojzije Stepinac i Srpska pravoslavna crkva

Odnos nadbiskupa Alojzija Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, posebice u kontekstu Drugog svjetskog rata, različito se tumači u hrvatskoj i srpskoj historiografiji, kao i u stavovima Katoličke i Srpske pravoslavne crkve. Na to je svakako utjecalo i suđenje komunističkog suda nadbiskupu Stepincu, u kojem je njegov odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi posebno potenciran. S obzirom da je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito to suđenje opravdavao udovoljavanjem željama Srpske pravoslavne crkve, jasno je da je slika Stepinčeva odnosa prema toj Crkvi stvarana pod utjecajem poslijeratnih političkih, međunacionalnih i međuvjerskih odnosa. S obzirom da i danas u svjetlu postupka kanonizacije bl. Alojzija Stepinca Srpska pravoslavna crkva ustrajava na svojim stavovima kojima želi onemogućiti njegovo proglašenje svetim, autor u ovom radu, još jednom, na temelju povijesnih izvora, podsjeća na činjenično stanje Stepinčeva odnosa prema toj Crkvi.

Alojzije Stepinac, Srpska pravoslavna crkva, Katolička crkva, Nezavisna DržavaHrvatska

Rad je objavljen dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku

engleski

Alojzije Stepinac and the Serbian Orthodox Church

nije evidentirano

Alojzije Stepinac, Serbian Orthodox Church, Catholic Church, Independent State of Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

237 (251)-249 (266).

objavljeno

Podaci o knjizi

Majnarić, Ivan ; Kevo, Mario ; Anić, Tomislav

Zagreb: Hrvatsko katoličko sveučilište ; Zagrebačka nadbiskupija ; Kršćanska sadašnjost

2016.

978-953-11-1005-1

Povezanost rada

nije evidentirano