Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Potencijalna primjena komina grožđa (CROSBI ID 642718)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Tomaz, Ivana ; Ašperger, Danijela ; Preiner, Darko ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka Potencijalna primjena komina grožđa // Gospodarenje industrijskim otpadom i energijom / Otmačić Ćurković, Helena ; Katić, Jozefina ; Sopčić, Suzana (ur.). Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2016

Podaci o odgovornosti

Tomaz, Ivana ; Ašperger, Danijela ; Preiner, Darko ; Maletić, Edi ; Karoglan Kontić, Jasminka

hrvatski

Potencijalna primjena komina grožđa

Iskorištenje ostataka iz poljoprivredne proizvodnje te osiguravanje zatvorenog ciklusa unutar gospodarstva jedno je od temeljnih načela održive poljoprivrede. Nakon završenog procesa vinifikacije grožđa ostaju velike količine komine grožđa koja sadrži značajne količine polifenola, prehrambenih vlakana, proteina, masnih kiselina te minerala. Polifenolni spojevi imaju brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje jer djeluju kao antioksidansi, antimikotici, djeluju također antikancerogeno, protuupalno, antiviralno i antibakterijski pa time mogu imati široku primjenu u proizvodnji farmaceutskih, prehrambenih i kozmetičkih pripravaka. Većina ekstrakcijskih metoda koje se koriste za dobivanje polifenola zahtjeva sofisticiranu opremu i vezana je za dobro opremljene laboratorije, a nerijetko se koriste kemikalije koje bi mogle imati štetan utjecaj na zdravlje. Da bi ekstrakcija polifenola iz komine bila ekonomski isplativa, nužno je razviti jednostavne, ali učinkovite metode koje spadaju u skupinu tzv „zelenih“ metoda prilagođenih ovoj namjeni. Odabirom komine s visokim sadržajem polifenola te primjenom jednostavnih i učinkovitih ekstrakcijskih metoda osigurava se velika ekonomska isplativost uporabe komine kao sirovine za dobivanje polifenola. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio razviti i optimizirati ekonomski isplative i ekološki prihvatljive ekstrakcijske metode za dobivanje polifenola iz kožica i sjemenki komine za čiju je primjenu dovoljna jednostavna i jeftina oprema. Kao preduvjet za komercijalno korištenje ekstrakata polifenola u proizvodnji farmaceutskih, kozmetičkih i prehrambenih proizvoda, ispitana je i njihova termička i vremenska stabilnost. I nakon ekstrakcije polifenola preostat će ostaci komine, stoga se planira utvrditi mogućnost njihova korištenja kao sorbensa za uklanjanje određenih farmaceutika iz otpadnih voda čime će se ponuditi rješenje za još jedan važan ekološki problem. Da bi se komina sa vezanim farmaceuticima mogla sigurno zbrinuti, razviti će se i metode za njezino spaljivanje. Pepeo dobiven spaljivanjem komine detaljno će se analizirati da se utvrdi njegov sastav, a u svrhu njegove uporabe kao sredstva za poboljšavanje plodnosti tla.

komina grožđa ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Potential application of grape marc

nije evidentirano

grape marc ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Gospodarenje industrijskim otpadom i energijom

Otmačić Ćurković, Helena ; Katić, Jozefina ; Sopčić, Suzana

Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

Sajam ideja 2016

poster

20.10.2016-20.10.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)