Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 8484

Vidljiva i nevidljiva akademija : mogućnosti društvene procjene znanosti u Hrvatskoj


Vidljiva i nevidljiva akademija : mogućnosti društvene procjene znanosti u Hrvatskoj, Zagreb: Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", 1998 (zbornik)


Naslov
Vidljiva i nevidljiva akademija : mogućnosti društvene procjene znanosti u Hrvatskoj
(Visible and Invisible Academy)

Urednik/ci
Polšek, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, ostalo

Izdavač
Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"

Grad
Zagreb

Godina
1998

Stranica
350

ISBN
953-6666-01-4

Ključne riječi
društvo; znanost; tehnologija; vrednovanje
(society; science; technology; evaluation)

Sažetak
U monografiji se iznose rezultati prve faze rada na temi "Društveno vrednovanje znanosti i tehnologije". Glavninu čine članci sa seminara održanog u Institutu Ivo Pilar u svibnju 1997. godine. U prvom dijelu, "Znanstvena politika u Hrvatskoj" analizira se uloga znanosti u prijeratnom i postratnom razdoblju te ukazuje na moguće putove poboljšanja znanstvene politike. U drugom dijelu, "Scijentometrijska analiza - da ili ne?", iznose se stavovi prema mogućnosti strožijeg vrednovanja znanstvene efikasnosti i ukazuje na unutarnje teškoće strožijeg programa vrednovanja. U trećem dijelu, "Uloga sveučilišta u razvitku znanosti", iznose se glavne poteškoće u organizaciji visoke naobrazbe u Hrvatskoj te glavne dvojbe u njezinoj rekonstrukciji. U četvrtom dijelu iznose se stavovi javnosti, dobiveni u pilot-istraživanju, prema znanstvenom razvitku i organizaciji znanosti. Posebno je važna analiza koja ukazuje na ulogu znanosti u legitimiranju djelovanja upravljačkih struktura. U posebnom dodatku nalaze se pregledi i korisne tablice s osnovnim pokazateljima potrebnim za razumijevanje i usmjeravnje znanstvene politike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01940106

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Polšek (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Vidljiva i nevidljiva akademija : mogućnosti društvene procjene znanosti u Hrvatskoj, Zagreb: Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", 1998 (zbornik)
Polšek, D. (ur.) (1998) Vidljiva i nevidljiva akademija : mogućnosti društvene procjene znanosti u Hrvatskoj. Zagreb, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar".
@book{book, editor = {Pol\v{s}ek, D.}, year = {1998}, pages = {350}, keywords = {society, science, technology, evaluation}, isbn = {953-6666-01-4}, title = {Visible and Invisible Academy}, keyword = {society, science, technology, evaluation}, publisher = {Institut dru\v{s}tvenih znanosti "Ivo Pilar"}, publisherplace = {Zagreb} }