Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 848311

Hidrološka analiza rijeke Save na mjernoj postaji Crnac


Mijušković-Svetinović, Tatjana; Šperac, Marija; Caren, Darko
Hidrološka analiza rijeke Save na mjernoj postaji Crnac // Prvi BiH kongres o vodama / Mehić, Alen ; Jašarević, Emir (ur.).
Sarajevo: Udruženje konzultanata inženjera Bosne i Hercegovine, 2016. str. 59-59 (predavanje, međunarodna recenzija, ostalo)


Naslov
Hidrološka analiza rijeke Save na mjernoj postaji Crnac
(Hydrologic analysis of Sava river basin at the water station Crnac)

Autori
Mijušković-Svetinović, Tatjana ; Šperac, Marija ; Caren, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Prvi BiH kongres o vodama / Mehić, Alen ; Jašarević, Emir - Sarajevo : Udruženje konzultanata inženjera Bosne i Hercegovine, 2016, 59-59

Skup
Prvi BiH kongres o vodama

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 27. - 28. 10. 2016.

Ključne riječi
Rijeka Sava; vodomjerna stanica Crnac; vodostaj; protok; trend
(Sava River; WS Crnac; water level; discharge; trend)

Sažetak
Kao rezultat klimatskih promjena, svjedoci smo sve češćih poplava i suša, koje uzrokuju velike ljudske žrtve i materijalne štete. Katastrofalna poplava koja je 2014. godine zadesila hrvatski i bosanski dio Posavine, tj. donji dio toka rijeke Save, još jednom je ukazala na nužnost raspolaganja pouzdanim hidrološkim podlogama, naročito u ekstremnim uvjetima. Na osnovu pouzdanih podataka vodostaja i protoka mogu se pratiti, tumačiti i predvidjeti kratkoročne ali i dugoročne promjene duž nekog vodotoka i sliva. U tom smislu, za rijeku Savu posebno značajnu ulogu ima vodomjerna postaja Crnac, ne toliko zbog dugog vremena opažanja, nego zbog svog položaja i činjenice da je uzeta kao mjerodavni vodomjer u obrani od poplava za područje kako dijela rijeke Save, tako i dijela toka rijeke Kupe. Hidrološka stanica Crnac osnovana je početkom 1949. g. i smještena je na lijevoj obali Save, nizvodno od ušća Kupe, uzvodno od cestovnog mosta - Crnac (575 rkm od ušća u Dunav). Topografska površina sliva joj je 22.852 km2. Cilj ovoga rada je analizirati hidrološke promjene na mjernoj stanici Crnac za razdoblje od 1950. do 2013. godine te koristeći rezultate analize i izmjerenog poprečnog profila rijeke Save kod Crnca zaključiti o promjenama u uvjetima otjecanja na tom lokalitetu, s akcentom na analizu malih/velikih voda.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo