Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 848307

Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine


Aleksandar Stanisavljević, Dejan Bošnjak, Sanda Ištuk, Vladimir Jukić, Mato Drenjančević, Toni Kujundžić
Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine // Zbornik sažetaka 11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Aleksandar Stanisavljević, Višnja Šimunović, Predrag Vujević (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2016. str. 40-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine
(Possibility of chemical thinning peaches)

Autori
Aleksandar Stanisavljević, Dejan Bošnjak, Sanda Ištuk, Vladimir Jukić, Mato Drenjančević, Toni Kujundžić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Aleksandar Stanisavljević, Višnja Šimunović, Predrag Vujević - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2016, 40-40

Skup
11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Beli Manastir, Republika Hrvatska, 03-05.03.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Breskva ; nektarina ; prorjeđivanje ; ATS ; sumporno vapno ; opterećenje
(Peach ; nectarine ; thinning ; ATS ; lime sulfur ; crop load)

Sažetak
Uspostavljanje adekvatnog opterećenja stabla predstavlja vrlo veliki problem u intenzivnom uzgoju breskve i nektarine. Pomotehnička mjera prorjeđivanja neophodna je u tehnologiji uzgoja breskve i nektarine. Još uvijek nema standardiziranog modela prorjeđivanja i u većini slučajeva ono se provodi ručno što predstavlja najskuplju stavku proizvodnje. Istraživanje o mogućnosti kemijskog prorjeđivanja provedeno je 2013. godine, pokušalište Tovljač, Istočna Hrvatska u eksperimentalnom nasadu breskve na kultivarima Redhaven, Dixired i Platicarpa, odnosno nektarine na kultivaru Maria Dorata. Tretmani su uključivali aplikaciju različitih kombinacija ATS-a, sumpornog vapna i sojinog ulja. Kao surfaktant korišten je Silwet-L77 i riblje ulje. Svi primijenjeni tretmani na promatranim sortama imali su pozitivan učinak u redukciji broja plodova u odnosu na kontrolnu varijantu. Pomološkim analizama (parametri kvalitete) svi tretmani rezultirali su boljim karakteristikama kvalitete ploda. Rezultati ukazuju potencijal upotrebe ATS-a na kultivaru Redhaven, odnosno rezultati na kultivaru Dixired relevantniji su i izdvajaju ATS u jačoj koncentraciji kao perspektivan vid kemijskog prorjeđivanja. Učinkovitost prorjeđivanja na kultivarima Platicarpa i Maria Dorata utvrđena je pri tretmanu s većom koncentracijom sumpornog vapna. Upotrjebljena sredstva obzirom na sastav i porijeklo aktivne tvari pokazuju puni potencijal upotrebe u ekološkom režimu proizvodnje koštićavog voća. Daljnja istraživanja usmjeriti k određivanju najoptimalnijih koncentracija, klimatskim prilikama u trenutku aplikacije i kondiciji pupova (fiziološki status ishranjenosti, genetski potencijal sorte).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Aleksandar Stanisavljević, Dejan Bošnjak, Sanda Ištuk, Vladimir Jukić, Mato Drenjančević, Toni Kujundžić
Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine // Zbornik sažetaka 11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Aleksandar Stanisavljević, Višnja Šimunović, Predrag Vujević (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2016. str. 40-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Aleksandar Stanisavljević, Dejan Bošnjak, Sanda Ištuk, Vladimir Jukić, Mato Drenjančević, Toni Kujundžić (2016) Mogućnosti kemijskog prorjeđivanja breskve i nektarine. U: Aleksandar Stanisavljević, Višnja Šimunović, Predrag Vujević (ur.)Zbornik sažetaka 11. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, year = {2016}, pages = {40-40}, keywords = {peach, nectarine, thinning, ATS, lime sulfur, crop load}, title = {Possibility of chemical thinning peaches}, keyword = {peach, nectarine, thinning, ATS, lime sulfur, crop load}, publisher = {Hrvatska vo\'{c}arska zajednica}, publisherplace = {Beli Manastir, Republika Hrvatska} }