Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 848029

Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji


Barić, Ivo; Bralić, Irena; Bituh, Martina; Vranešić Bender, Darija; Ćuk, Martin; Herceg Čavrak, Vesna; Frece, Jadranka; Đuranović, Vlasta; Galić, Kata; Gverić-Ahmetašević, Snježana et al.
Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji / Sanja Kolaček, Iva Hojsak, Tena Niseteo (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2016


Naslov
Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji
(Nutrition in general and clinical pediatrics)

Autori
Barić, Ivo ; Bralić, Irena ; Bituh, Martina ; Vranešić Bender, Darija ; Ćuk, Martin ; Herceg Čavrak, Vesna ; Frece, Jadranka ; Đuranović, Vlasta ; Galić, Kata ; Gverić-Ahmetašević, Snježana ; Hojsak, Iva ; Jadrešin, Oleg ; Jakovljević, Gordana ; Jureša, Vesna ; Kolaček, Sanja ; Kmetič, Ivana ; Markov, Ksenija ; Meštrović, Julije ; Mišak, Zrinjka ; Niseteo, Tena ; Rumbak, Ivana ; Stipančić, Gordana ; Šarić, Dalibor ; Vukadin, Mara

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2016

Stranica
113-121

ISBN
978-953-176-761-3

Ključne riječi
Mikrobiološka opasnost ; kontaminacija ; sirova hrana
(Microbiological risk ; contamination ; raw food)

Sažetak
Vrlo je važna edukacija (predavanja, javne tribine, okrugli stolovi) rizične populacije (djeca, trudnice starije osobe i osobe koje već boluju od neke bolesti) o mogućim mikrobiološkim opasnostima iz hrane i bolestima koje se prenose hranom. Preporuka je kupovati hranu iz organsko-biološkog uzgoja, koristiti se zdravstveno ispravnom vodom za pripremu napitaka, kuzhanje, pranje ruku, pranje pribora i površina ; za pranje voća i povrća pod mlazom vode iz slavine ; koristiti se namirnicama koje su sigurnija zamjena za rizičnu hranu (primjerice, pasterizirano mlijeko, tvrdi sir, kuhano/pečeno meso i dr.). Smjernice za sigurnu pripreme hrane uključuju: održavanje čistoće (prati ruke prije doticaja s hranom, a često i tijekom pripeme jela, te nakon obavljanja nužde, održavati osobnu higijenu i higijenu opreme i pribora koji dolaze u doticaj s hranom) ; odvajati sirovo meso, perad i morske plodove od ostale hrane, rabiti posebnu opremu i pribor (noževi, daske za rezanje) za rad sa sirovom hranom, spremati hranu u posude kako bismo izbjegli kontakt sirovih namirnica i kuhane hrane ; dobro termički obraditi hranu (na temperaturi od 70 °C) ; čuvati hranu na sigurnim temperaturama (ispod 5 °C ili iznad 60 °C).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija