The sources of aluminium in human diet (CROSBI ID 642489)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Halambek, Jasna ; Blažić, Marijana ; Šarić, Tonka
engleski
The sources of aluminium in human diet
Glavni izvor aluminija u ljudskom organizmu predstavlja hrana. Istraživanja pokazuju da odrasla osoba dnevno unese hranom u organizam od 1, 6 do 13 mg aluminija. Većina neprerađene hrane sadrži manje od 5 mg aluminija/kg, no veće koncentracije do 20 mg/kg vrlo se često mogu naći u industrijski prerađenoj hrani zbog raznih aditiva koji se dodaju u obliku aluminijevih soli. Unosu aluminija putem hrane osim aditiva pridonosi i migracija aluminija iz opreme, kuhinjskog pribora i ambalaže s kojima je namirnica u kontaktu tijekom pripreme ili čuvanja. Migracija aluminija iz ambalaže i opreme prvenstveno ovisi o pH vrijednosti namirnice i prisutnosti ostalih komponenti kao što su organske kiseline i dodane soli. FAO/WHO odbor za aditive u hrani navodi privremeno dopuštenu količinu tjednog unosa (PTWI) koja iznosi 1 mg/kg tjelesne mase (okvirno oko 70 mg/tjedan).
aluminium; food additives; packaging; food; migration
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
332-337.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Kirin, Snježana
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu
Podaci o skupu
6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'Zaštita na radu i zaštita zdravlja'
poster
21.09.2016-24.09.2016
Zadar, Hrvatska