Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

The sources of aluminium in human diet (CROSBI ID 642489)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Halambek, Jasna ; Blažić, Marijana ; Šarić, Tonka The sources of aluminium in human diet // 6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ZDRAVLJA', ZBORNIK RADOVA / Kirin, Snježana (ur.). Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2016. str. 332-337

Podaci o odgovornosti

Halambek, Jasna ; Blažić, Marijana ; Šarić, Tonka

engleski

The sources of aluminium in human diet

Glavni izvor aluminija u ljudskom organizmu predstavlja hrana. Istraživanja pokazuju da odrasla osoba dnevno unese hranom u organizam od 1, 6 do 13 mg aluminija. Većina neprerađene hrane sadrži manje od 5 mg aluminija/kg, no veće koncentracije do 20 mg/kg vrlo se često mogu naći u industrijski prerađenoj hrani zbog raznih aditiva koji se dodaju u obliku aluminijevih soli. Unosu aluminija putem hrane osim aditiva pridonosi i migracija aluminija iz opreme, kuhinjskog pribora i ambalaže s kojima je namirnica u kontaktu tijekom pripreme ili čuvanja. Migracija aluminija iz ambalaže i opreme prvenstveno ovisi o pH vrijednosti namirnice i prisutnosti ostalih komponenti kao što su organske kiseline i dodane soli. FAO/WHO odbor za aditive u hrani navodi privremeno dopuštenu količinu tjednog unosa (PTWI) koja iznosi 1 mg/kg tjelesne mase (okvirno oko 70 mg/tjedan).

aluminium; food additives; packaging; food; migration

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

332-337.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Kirin, Snježana

Karlovac: Veleučilište u Karlovcu

Podaci o skupu

6. Međunarodni stručno-znanstveni skup 'Zaštita na radu i zaštita zdravlja'

poster

21.09.2016-24.09.2016

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija