Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 847708

Implementacija HACCP sustava u proizvodnji Krčkog pršuta


Deže, Ivana; Krešić, Greta; Deže, Jadranka
Implementacija HACCP sustava u proizvodnji Krčkog pršuta // 5. Zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 71-72 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Implementacija HACCP sustava u proizvodnji Krčkog pršuta
(Implementation the HACCP system in production of Krk’s prosciutto)

Autori
Deže, Ivana ; Krešić, Greta ; Deže, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
5. Zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, 2015, 71-72

ISBN
978-953-7871-51-2

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Republika Hrvatska, 11.12.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Upravljanje kvalitetom proizvoda; HACCP; Krčki pršut; oznaka zemljopisnog podrijetla
(Product quality management; HACCP; Krk’s prosciutto; geographical indications)

Sažetak
Republika Hrvatska je u travnju 2015. godine dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla, odnosno prvi takav proizvod, Krčki pršut, koji je registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. U petogodišnjem procesu zaštite naziva ovog proizvoda važan dio je i upravljanje kvalitetom proizvoda postupkom implementacije HACCP sustava - Hazard Analysis Critical Control Point. Cilj rada je prikazati primjenu dobre higijenske prakse u proizvodnji Krčkog pršuta što podrazumijeva adekvatan prijem, skladištenje i pripremu hrane uz optimalno korištenje sveukupnih resursa. HACCP sustav zasniva se na analizi opasnosti i utvrđivanju kritičnih kontrolnih točaka kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača. Sustav je specifičan za proizvodnju hrane pri čemu se uzima u obzir priroda i veličina proizvodnje, ljudski resursi, infrastruktura, proces proizvodnje, znanja i praktična ograničenja što čini sedam načela. On predstavlja sustav kontrole tehnološkog procesa na način identifikacije potencijalnih opasnosti u procesu proizvodnje, prerade, pripreme, prijevoza i distribucije proizvoda. Rezultati su pokazali kako uvođenje i primjena načela dobre higijenske prakse, dobre proizvođačke prakse i sustava samokontrole, omogućuje i osigurava kvalitetu i neškodljivost hrane. Djelotvorna kontrola higijene hrane ima vitalno, ali i opće gospodarsko značenje koje je povezano sa brojem sudionika u proizvođačko prehrambenom lancu od proizvođača, prerađivača do potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek