Utjecaj različitih procesiranja na antioksidacijsku aktivnost voća (CROSBI ID 408172)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pilipović, Ana
Krstin, Ljiljana ; Štolfa, Ivna
hrvatski
Utjecaj različitih procesiranja na antioksidacijsku aktivnost voća
Jedan od najvećih izvora antioksidansa je voće. Antioksidativni spojevi nalaze se u različitim vrstama voća, a količina i kvalitativan sastav ovise o brojnim čimbenicima pa tako i o procesiranju. Danas se koriste brojne metode procesiranja. Procesiranje utječe na svojstva voća kao i na koncentraciju određenih bioaktivnih tvari te antioksidacijsku aktivnost. U ovom radu opisana je proizvodnja voćnih sokova i džemova, smrzavanje i osmotska dehidracija te kako ti oblici procesiranja utječu na brojne tvari koje su važne za zdravlje ljudi.
antioksidativna aktivnost ; askorbinska kiselina ; fenolni spojevi ; voćni sokovi ; džemovi ; osmotska dehidracija
nije evidentirano
engleski
Influence of different postharvest treatments on fruit antioxidant activity
nije evidentirano
antioxidant activity ; ascorbic acid ; phenols ; fruit juice ; jams ; osmotic dehydration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
14
28.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek