Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 847273

AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA


Lalić, Alojzije; Abičić, Ivan; Šimić, Gordana; Dvojković, Krešimir; Horvat, Daniela; Krstanović, Vinko; Jukić, Marko; Babić, Jurislav; Andrić, Luka
AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA // Zbornik sažetaka 9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Z. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2016. str. 61-62 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 847273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA
(AGRO-TECHNICAL AND ECONOMIC PARAMETERS OF OS-GENOTYPES OF HULLESS WINTER BARLEY)

Autori
Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Dvojković, Krešimir ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Babić, Jurislav ; Andrić, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Z. - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2016, 61-62

Skup
9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

Mjesto i datum
Sv. Martin na Muri, Hrvatska, 09. - 11. studenog 2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
golozrni ječam; genotip; agronomske odlike; gospodarske odlike
(hulless barley; genotype; agro-technical parameters; production parameters)

Sažetak
Oplemenjivanje ječma na PIO za posebne namjene usmjereno je prema poboljšanju agronomskih odlika te parametara kvalitete zrna za ljudsku prehranu kod ječma „normalno“ obuvenog zrna te kod ječma golozrne forme. U radu su analizirani urod zrna i parametri kvalitete ječma prema fizikalnim kvalitativnim pokazateljima zrna (prisustvo/odsutstvo pljevica, masa zrna, hektolitarska masa zrna, učešću zrna pojedinih frakcija, hranidbene vrijednosti…) i prema kemijskom sastavu zrna (ugljikohidrati, neškrobni polisaharidi, vlakna, proteini, masti, minerali i vitamini). U mikropokusima na pokušalištu Instituta te Poljoprivredne škole u Požegi ispitivane su linije (10) ozimog golozrnog ječma PIO i standardne sorte (2) pljevičaste forme zrna. Ispitivanja su provedena na sorti i linijama PIO ozimog golozrnog ječma (10) koje se nalaze u ispitivanjima na PIO, mikropokusima na lokacijama, proizvodnim pokusima kod poljoprivrednih proizvođača, te u postupku priznavanja u RH i inozemstvu (3 linije). Provedena istraživanja ukazuju da sorta i novostvorene linije (Osvit, Osk.5.119/10, Osk.184GZ-10, Osk.6.24/2-12, Osk.…) golozrnog ječma su u provedenim istraživanjima ostvarivale urod zrna od 8, 9-28.6% niži u odnosu na sorte Barun i Maxim, uz vrlo visoku hektolitarsku masu zrna (76-82 kg), udjel zrna I klase iznad 80 %, masu 1000 zrna od 42-47 grama te viši sadržaj proteina (iznad 13 %) i sadržaj β-glukana u odnosu na sorte ječma „normalno“ obuvenog zrna. Rezultati analize slada ukazuju na visoki sadržaj ekstrakta te slabije citolitičke i proteolitičke parametre modifikacije slada kod genotipova golozrnog ječma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
VIP-2015-13/39

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Abičić, Ivan; Šimić, Gordana; Dvojković, Krešimir; Horvat, Daniela; Krstanović, Vinko; Jukić, Marko; Babić, Jurislav; Andrić, Luka
AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA // Zbornik sažetaka 9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Z. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2016. str. 61-62 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Lalić, A., Abičić, I., Šimić, G., Dvojković, K., Horvat, D., Krstanović, V., Jukić, M., Babić, J. & Andrić, L. (2016) AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA. U: Matotan, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Horvat, Daniela and Krstanovi\'{c}, Vinko and Juki\'{c}, Marko and Babi\'{c}, Jurislav and Andri\'{c}, Luka}, editor = {Matotan, Z.}, year = {2016}, pages = {61-62}, keywords = {golozrni je\v{c}am, genotip, agronomske odlike, gospodarske odlike}, title = {AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JE\v{C}MA}, keyword = {golozrni je\v{c}am, genotip, agronomske odlike, gospodarske odlike}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Sv. Martin na Muri, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Abi\v{c}i\'{c}, Ivan and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Horvat, Daniela and Krstanovi\'{c}, Vinko and Juki\'{c}, Marko and Babi\'{c}, Jurislav and Andri\'{c}, Luka}, editor = {Matotan, Z.}, year = {2016}, pages = {61-62}, keywords = {hulless barley, genotype, agro-technical parameters, production parameters}, title = {AGRO-TECHNICAL AND ECONOMIC PARAMETERS OF OS-GENOTYPES OF HULLESS WINTER BARLEY}, keyword = {hulless barley, genotype, agro-technical parameters, production parameters}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Sv. Martin na Muri, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font