Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA (CROSBI ID 642374)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Dvojković, Krešimir ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Babić, Jurislav ; Andrić, Luka AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA // Zbornik sažetaka 9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Z. (ur.). Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2016. str. 61-62

Podaci o odgovornosti

Lalić, Alojzije ; Abičić, Ivan ; Šimić, Gordana ; Dvojković, Krešimir ; Horvat, Daniela ; Krstanović, Vinko ; Jukić, Marko ; Babić, Jurislav ; Andrić, Luka

hrvatski

AGRONOMSKE I GOSPODARSKE ODLIKE OS-GENOTIPOVA GOLOZRNOG JEČMA

Oplemenjivanje ječma na PIO za posebne namjene usmjereno je prema poboljšanju agronomskih odlika te parametara kvalitete zrna za ljudsku prehranu kod ječma „normalno“ obuvenog zrna te kod ječma golozrne forme. U radu su analizirani urod zrna i parametri kvalitete ječma prema fizikalnim kvalitativnim pokazateljima zrna (prisustvo/odsutstvo pljevica, masa zrna, hektolitarska masa zrna, učešću zrna pojedinih frakcija, hranidbene vrijednosti…) i prema kemijskom sastavu zrna (ugljikohidrati, neškrobni polisaharidi, vlakna, proteini, masti, minerali i vitamini). U mikropokusima na pokušalištu Instituta te Poljoprivredne škole u Požegi ispitivane su linije (10) ozimog golozrnog ječma PIO i standardne sorte (2) pljevičaste forme zrna. Ispitivanja su provedena na sorti i linijama PIO ozimog golozrnog ječma (10) koje se nalaze u ispitivanjima na PIO, mikropokusima na lokacijama, proizvodnim pokusima kod poljoprivrednih proizvođača, te u postupku priznavanja u RH i inozemstvu (3 linije). Provedena istraživanja ukazuju da sorta i novostvorene linije (Osvit, Osk.5.119/10, Osk.184GZ-10, Osk.6.24/2-12, Osk.…) golozrnog ječma su u provedenim istraživanjima ostvarivale urod zrna od 8, 9-28.6% niži u odnosu na sorte Barun i Maxim, uz vrlo visoku hektolitarsku masu zrna (76-82 kg), udjel zrna I klase iznad 80 %, masu 1000 zrna od 42-47 grama te viši sadržaj proteina (iznad 13 %) i sadržaj β-glukana u odnosu na sorte ječma „normalno“ obuvenog zrna. Rezultati analize slada ukazuju na visoki sadržaj ekstrakta te slabije citolitičke i proteolitičke parametre modifikacije slada kod genotipova golozrnog ječma.

golozrni ječam ; genotip ; agronomske odlike ; gospodarske odlike

nije evidentirano

engleski

AGRO-TECHNICAL AND ECONOMIC PARAMETERS OF OS-GENOTYPES OF HULLESS WINTER BARLEY

nije evidentirano

hulless barley ; genotype ; agro-technical parameters ; production parameters

nije evidentirano

Podaci o prilogu

61-62.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 9. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

Matotan, Z.

Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo

Podaci o skupu

9. međunarodni kongres oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

predavanje

09.11.2016-11.11.2016

Sveti Martin na Muri, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija