Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Seroprevalencija hepatitisa C i HIV-virusa među ovisnicima o drogama testiranim u sklopu projekta IPA CLOUD (CROSBI ID 779317)

Druge vrste radova | izvještaj

Peruč, Dolores Seroprevalencija hepatitisa C i HIV-virusa među ovisnicima o drogama testiranim u sklopu projekta IPA CLOUD // Izazovi izgradnje cjelovitog pristupa prevenciji ovisnosti te liječenju, resocijalizaciji i socijalnoj reintegraciji ovisnika u Republici Hrvatskoj - Analiza stanja i potreba te iskustava Primorsko-goranske županije ; Droge i nekemijske ovisnosti u Obalno-kraškoj regiji i Primorsko-goranskoj županiji. 2016.

Podaci o odgovornosti

Peruč, Dolores

hrvatski

Seroprevalencija hepatitisa C i HIV-virusa među ovisnicima o drogama testiranim u sklopu projekta IPA CLOUD

Intravenska ovisnost o drogama povezana je sa značajnim rizikom oboljevanja od krvlju prenosivih bolesti kao što su hepatitis C i infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV). Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi seroprevalenciju anti-HCV protutijela kod ovisnika i prevalenciju HIV pozitivnih ovisnika o drogama. Uzorci krvi su uzorkovani od registriranih intravenskih ovisnika o drogama. Rezultati: U ispitnom razdoblju testirano je 137 uzoraka krvnog seruma na prisustvo anti-HCV i anti-HIV 1/2 protutijela i HIV 1/2 antigena. 109 uzoraka dobiveno je od ispitanika muškog spola (79, 56%), 26 od ispitanica ženskog spola (18, 98%) i dva uzorka od neidentificiranih ispitanika (1, 46%). Srednja životna dob ispitanika muškog spola bila je 34, 5 godina dok je srednja životna dob ispitanica iznosila 36, 6 godina. Svih 137 uzoraka seruma bilo je negativno u testu na anti HIV 1/2 protutijela i HIV 1/2 antigen. Anti –HCV pozitivno je bilo ukupno 39 uzoraka seruma (28, 47%). Kada analiziramo razlike među spolovima ispitanika, od 109 ispitanika muškog spola bilo je anti-HCV pozitivno 30 uzoraka seruma (27, 52%), od 26 ispitanica 7 uzoraka (26, 92%) i 2 uzorka od neidentificiranih ispitanika. Većina ispitanika (95 od 132) izjasnila se da je započela s korištenjem sredstava ovisnosti u maloljetničkoj dobi. Kod muških ispitanika zabilježena dob započinjanja korištenja sredstava ovisnosti je u rasponu od 10 godina do 27 godina, a kod ženskih ispitanica u rasponu od 12 godina do 33 godine. Zaključci: Visoka prevalencija anti-HCV pozitivnih osoba među intravenskim ovisnicima nameće potrebu da se kod njih sustavno provodi testiranje na krvlju prenosive bolesti. Kako je danas glavni put prijenosa HCV-a upotreba nesterilnog pribora među intravenskim ovisnicima visoka prevalencija anti-HCV pozitivnih osoba među našim ispitanicima čini značajan rezervoar za daljnje širenje infekcije. Zbog specifičnosti ove populacije koja je inače teško dostupna opravdano je provođenje zdravstvene skrbi u posebnim organizacijskim jedinicama za izvanbolničko liječenje ovisnosti. Svi oblici primarne prevencije među maloljetnicima od iznimnog su značaja jer je i naša studija pokazala da je dob prvog uzimanja sredstva ovisnosti u 70% slučajeva od 12 do 16 godina.

hepatitis C; HIV; ovisnici o drogama

nije evidentirano

engleski

Seroprevalence of Hepatitis C and HIV Virus Among Drug Users Tested in Project IPA CLOUD

nije evidentirano

hepatitis C; HIV; drug users

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izazovi izgradnje cjelovitog pristupa prevenciji ovisnosti te liječenju, resocijalizaciji i socijalnoj reintegraciji ovisnika u Republici Hrvatskoj - Analiza stanja i potreba te iskustava Primorsko-goranske županije ; Droge i nekemijske ovisnosti u Obalno-kraškoj regiji i Primorsko-goranskoj županiji

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita