Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846988

Kontrola ispravnosti označavanja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske


Špoljarić, Jasminka; Plavljanić, Dijana; Radeljević, Biljana; Horvat Kesić, Iva; Zamberlin, Šimun; Maletić, Mirjana; Antunac, Neven; Mikulec, Nataša
Kontrola ispravnosti označavanja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske // 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2016. str. 31-32 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Kontrola ispravnosti označavanja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske
(Control of sheep and goat cheeses labeling on the Croatian market)

Autori
Špoljarić, Jasminka ; Plavljanić, Dijana ; Radeljević, Biljana ; Horvat Kesić, Iva ; Zamberlin, Šimun ; Maletić, Mirjana ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga, 2016, 31-32

Skup
42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 9.-12. 11. 2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Označavanje sireva; patvorenje sira; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; kozje mlijeko
(Labeling of cheeses; adulteration of cheese; cow's milk; sheep's milk; goat's milk)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je provesti kontrolu ispravnosti označavanja sireva na tržištu Republike Hrvatske u svrhu povećanja konkurentnosti kroz unapređenje i promicanje kvalitete domaće proizvodnje. Tijekom istraživanja u trajanju od tri godine, metodom slučajnog odabira iz maloprodajnih trgovačkih lanaca uzorkovano je od strane Ministarstva poljoprivrede RH, te analizirano u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode ukupno 108 uzoraka sireva. Uzorcima je u svrhu provjere ispravnosti označavanja kontroliran kemijski sastav proizvoda: udio masti u siru i udio suhe tvari u siru, izračunati su udjeli masti u suhoj tvari i udjeli vode u bezmasnoj suhoj tvari sukladno Pravilniku o sirevima i proizvodima od sireva (NN 20/09, 81/13), te je provedeno utvrđivanje prisutnosti kravljeg mlijeka u sirevima označenim kao proizvodima proizvedenim isključivo od ovčjeg/kozjeg mlijeka. Rezultati analiza u okviru ovog istraživanja pokazali su stanje kvalitete i ispravnost označavanja sireva od ovčjeg i kozjeg mlijeka na tržištu RH. Od ukupnog broja analiziranih sireva (108), 57% (62 sira) nije udovoljavalo zahtjevima sukladno Pravilniku o sirevima i proizvodima od sireva odnosno vrijednostima navedenim na deklaraciji, dok je patvorenje, tj. prisutnost kravljeg mlijeka detektirana u više od 30% analiziranih sireva. Rezultati istraživanja ukazali su na potrebu provođenja kontinuiranih sustavnih kontrola, što je u interesu zaštite potrošača, ali i onih proizvođača koji se pridržavaju principa dobre proizvođačke prakse.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)