Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kontrola ispravnosti označavanja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske (CROSBI ID 642298)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Špoljarić, Jasminka ; Plavljanić, Dijana ; Radeljević, Biljana ; Horvat Kesić, Iva ; Zamberlin, Šimun ; Maletić, Mirjana ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša Kontrola ispravnosti označavanja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske // 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016. str. 31-32

Podaci o odgovornosti

Špoljarić, Jasminka ; Plavljanić, Dijana ; Radeljević, Biljana ; Horvat Kesić, Iva ; Zamberlin, Šimun ; Maletić, Mirjana ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša

hrvatski

Kontrola ispravnosti označavanja ovčjih i kozjih sireva na tržištu Republike Hrvatske

Cilj istraživanja bio je provesti kontrolu ispravnosti označavanja sireva na tržištu Republike Hrvatske u svrhu povećanja konkurentnosti kroz unapređenje i promicanje kvalitete domaće proizvodnje. Tijekom istraživanja u trajanju od tri godine, metodom slučajnog odabira iz maloprodajnih trgovačkih lanaca uzorkovano je od strane Ministarstva poljoprivrede RH, te analizirano u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode ukupno 108 uzoraka sireva. Uzorcima je u svrhu provjere ispravnosti označavanja kontroliran kemijski sastav proizvoda: udio masti u siru i udio suhe tvari u siru, izračunati su udjeli masti u suhoj tvari i udjeli vode u bezmasnoj suhoj tvari sukladno Pravilniku o sirevima i proizvodima od sireva (NN 20/09, 81/13), te je provedeno utvrđivanje prisutnosti kravljeg mlijeka u sirevima označenim kao proizvodima proizvedenim isključivo od ovčjeg/kozjeg mlijeka. Rezultati analiza u okviru ovog istraživanja pokazali su stanje kvalitete i ispravnost označavanja sireva od ovčjeg i kozjeg mlijeka na tržištu RH. Od ukupnog broja analiziranih sireva (108), 57% (62 sira) nije udovoljavalo zahtjevima sukladno Pravilniku o sirevima i proizvodima od sireva odnosno vrijednostima navedenim na deklaraciji, dok je patvorenje, tj. prisutnost kravljeg mlijeka detektirana u više od 30% analiziranih sireva. Rezultati istraživanja ukazali su na potrebu provođenja kontinuiranih sustavnih kontrola, što je u interesu zaštite potrošača, ali i onih proizvođača koji se pridržavaju principa dobre proizvođačke prakse.

označavanje sireva; patvorenje sira; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; kozje mlijeko

nije evidentirano

engleski

Control of sheep and goat cheeses labeling on the Croatian market

nije evidentirano

labeling of cheeses; adulteration of cheese; cow's milk; sheep's milk; goat's milk

nije evidentirano

Podaci o prilogu

31-32.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

1847-1870

Podaci o skupu

42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.

predavanje

09.11.2016-12.11.2016

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)