Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zaštita jagode od proljetnih mrazova (CROSBI ID 408104)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šimić, Eduard Zaštita jagode od proljetnih mrazova / Duralija, Boris (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2016

Podaci o odgovornosti

Šimić, Eduard

Duralija, Boris

hrvatski

Zaštita jagode od proljetnih mrazova

U istraživanjima provedenim u proljeće 2015. godine na lokaciji Stupno (pokraj Siska) uspoređivana je brzina dozrijevanja jagoda pod različitim pokrovima, te masa ubranih jagoda za sorte 'Alba' i 'Clery'. Pokrovi koji su se koristili su prozirna PVC-UV folija debljine 150 mikrona i polipropilenska (Lutrasil) folija težine 23 grama/m2. Ova dva pokrova su uspoređivana s uzgojem jagoda na otvorenom bez zaštite od proljetnih mrazova. U drugom dijelu istraživanja pažnja je bila posvećena težini ubranih jagoda mjerenim u tjednima berbe u prosjeku po biljci i skupno u kilogramima po određenom pokrovu. Što se tiče praktičnih saznanja o dinamici plodonošenja i vremenu dospijevanja plodova najboljim za ranu proizvodnju jagoda pokazao se onaj dio pokusa koji je bio pokriven PVC-UV folijom debljine 150 mikrona. Kod ovakvog načina proizvodnje vidljivo je da se proizvodnja jagoda i prisutnost na tržištu ubrzava za skoro 2 tjedna za razliku od konvencionalnog uzgoja na otvorenom i ovaj dio istraživanja može biti od koristi proizvođačima za planiranje proizvodnje u relativno sigurnim i konstantnim uvjetima.

Fragaria x ananassa Duch.; jagoda; mraz; pokrov

nije evidentirano

engleski

Spring frost protection of strawberries

nije evidentirano

Fragaria x ananassa Duch.; strawberry; spring frosts; rowcover

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

23.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)