Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846698

Semantika uzvika u hrvatskome jeziku


Gligorić, Igor Marko
Semantika uzvika u hrvatskome jeziku // Riječki filološki dani 11: znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem - knjižica sažetaka / Badurina, Lada ; Palašić, Nikolina (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2016. str. 25-25 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Semantika uzvika u hrvatskome jeziku
(Semantics of interjections in Croatian language)

Autori
Gligorić, Igor Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Riječki filološki dani 11: znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem - knjižica sažetaka / Badurina, Lada ; Palašić, Nikolina - Rijeka : Filozofski fakultet u Rijeci, 2016, 25-25

ISBN
978-953-7975-42-5

Skup
Riječki filološki dani 11

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 24. - 26. 11. 2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Uzvik ; semantika ; hrvatski jezik
(Interjection ; semantics ; Croatian language)

Sažetak
U radu se na temelju primjera iz računalnih korpusa i svakodnevne uporabe analiziraju uzvici iz semantičke perspektive. Polazi se od definiranja uzvika u jezikoslovnim priručnicima te se u obzir uzimaju suvremena promišljanja o uzvicima (prije svega) iz pragmatičke perspektive. Uočava se specifičnost uzvika kao jedinica koje se opiru jednoznačnome i cjelovitome gramatičkome određenju. Analizom primjera uporabe te jezikoslovnih opisa uzvika pokazuje se da oni funkcioniraju kao jezične jedinice te se oblikovanjem semantičkoga opisa potvrđuje da je riječ o jedinicama koje imaju cjelovitu semantičku strukturu. Analizirana se semantička struktura određuje kao načelno shematična. U tome se smislu (i u kontekstu uzvika i općenito) dodatno problematiziraju pitanja polisemije i homonimije te odnos značenja jezičnih jedinica i konteksta u kojemu se nalaze te jedinice u konkretnoj uporabi. Postojanje semantičke strukture uzvika povezuje se i s konceptnom strukturom. Zaključcima o značenju uzvika problematizira se i podjela riječi na suznačne i samoznačne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Igor Marko Gligorić, (358162)