Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846621

Pjesme o Nikoli Zrinskome iz 17. i 18. stoljeća: Poetika i stilistika bugarštice i pučke povijesne pjesme


Banov, Estela
Pjesme o Nikoli Zrinskome iz 17. i 18. stoljeća: Poetika i stilistika bugarštice i pučke povijesne pjesme // Zrinsko-Frankopanski književni krug nakon 450 godina od pogibije Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog
Ozalj, Hrvatska, 2016. (predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, znanstveni)


Naslov
Pjesme o Nikoli Zrinskome iz 17. i 18. stoljeća: Poetika i stilistika bugarštice i pučke povijesne pjesme
(Songs about Nikola Zrinski from the 17th and 18th Centuries: Poetics and Stylistics of Bugarštica and Popular Historical Songs)

Autori
Banov, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Zrinsko-Frankopanski književni krug nakon 450 godina od pogibije Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog

Mjesto i datum
Ozalj, Hrvatska, 26.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Nikola Zrinski ; usmena poezija ; pučka povijesna pjesma
(Nikola Zrinski ; oral epic poetry ; popular historical song)

Sažetak
U radu se usporedno analiziraju primjeri bugarštica i Kačićeve pučke pjesme o Nikoli Zrinskom i bici kod Sigeta 1566. godine. Promatrane pjesme zapisane su krajem 17. i tijekom 18. stoljeća, a oblikovane su različitim poetičkim i stilističkim postupcima. Uspoređuju se bugarštice iz Zagrebačkog rukopisa br. 638 pod naslovom Ban Mikloš Zrinjski u Sigetu gradu, fragment bugarštice iz Dubrovačkog rukopisa iz Samostanu male braće u Dubrovniku i Kačićeva pučka deseteračka Pisma od bana Zrinovića i cara Sulemana trećega objavljena u zbirci Razgovor ugodni naroda slovinskoga. Promatrani primjeri pjesama zabilježeni su ili napisani stotinjak i više godina nakon događaja koji opisuju te je moguće povezati ih s povijesnim izvorima i dokumentima o događaju. Analiza je usmjerena na specifičnosti u stilizaciji i opisima događaja i likova koje upućuju na poetičke razlike između arhaičnijih bugarštica i pučkih deseteračkih pjesama koje čiji je začetnik Kačić te na proces u hrvatskoj književnosti osamnaestog stoljeća u kojem je usmeno deseteračko pjesništvo postupno odnijelo prevlast nad bugarštičkom poezijom dugog stiha. Prati se razlika između žanrova kojima pripadaju pjesme i tradicijske i kulturološke specifičnosti sredina u kojima su pjesme bile popularne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
13.04.1.3.20

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)