Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u proizvodnji konzumnih jaja (CROSBI ID 642212)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Hanžek, Danica ; Grčević, Manuela
hrvatski
Nutritivni i funkcionalni učinci ulja u proizvodnji konzumnih jaja
Ulja i masti dodaju se kao energetske komponente u smjese za nesilice u proizvodnji konzumnih jaja. Modificiranjem sastava smjesa utječe se na profil masnih kiselina u žumanjcima jaja. U suvremenoj prehrani ljudi poklanja se pažnja proizvodima obogaćenim s omega-3 masnim kiselinama. U proizvodni jaja bitna je koncentracina n-3 PUFA (posebice EPA i DHA) s obzirom na njihov značaj u preveniranju kardiovaskularnih bolesti. Konverzija α- linolenske u masne kiseline dugog C lanca kod nesilica je ograničena i zato se u smjese dodaju ulja koja su bogata n-3 masnim kiselinama (funkcionalni sastojci). U tu namjenu koriste se sojino, laneno, repičino i riblje ulje. Sojino i repičino ulje bogati su mononezasićenim masnim kiselinama (MUFA>65%). Laneno ulje bogato je s n-6 polinezasićenim masnim kiselinama (n-6 PUFA>37%) i n-3 polinezasićenim masnim kiselinama (n-3 PUFA >28% α-linolenske). Riblje ulje bogato je uglavnom zasićenim masnim kiselinama (SFA 39, 7%) i n-3 PUFA (>31%). Naše istraživanje pokazalo je da se efikasnije koristi kombinacija sojinog, lanenog, repičinog i ribljeg ulja od čistog sojinog ulja u hranidbi nesilica. Tim postupkom povećali smo koncentraciju α-LNA četiri puta, EPA tri puta i DHA 1, 75 puta, tj. ukupno n-3 PUFA 2, 8 puta u jajima pokusne skupine u odnosu na kontrolnu skupinu.
jaja ; ulja ; profil FA ; n-3 PUFA
nije evidentirano
engleski
Nutritional and functional effects of oils in table eggs production
nije evidentirano
eggs ; oil ; FA profile ; n-3 PUFA
nije evidentirano
Podaci o prilogu
10-10.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 9. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-41-2
Podaci o skupu
Hranom do zdravlja
predavanje
13.10.2016-13.10.2016
Osijek, Hrvatska