Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA (CROSBI ID 233461)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Herjavec, Stanka ; Jeromel, Ana ; Maslov, Luna ; Prusina, Tihomir UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA // Journal of Central European agriculture, 9 (2008), 3; 505-510

Podaci o odgovornosti

Herjavec, Stanka ; Jeromel, Ana ; Maslov, Luna ; Prusina, Tihomir

hrvatski

UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA

Postupak kontrolirane maceracije grožđa uvelike može utjecati na poboljšanje kvalitete bijelog vina te je u nekim zemljama postao standardni tehnološki postupak u procesu proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različite duljine maceracije na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Žilavka. Rezultati ukazuju da je hladna maceracija pozitivno utjecala na kvalitetu vina Žilavka. Kod vina dobivenih hladnom maceracijom utvrđeno je signifikantno povećanje sadržaja suhog ekstrakta, pepela i ukupnih fenola te smanjenje vinske kiseline u odnosu na kontrolu. Najbolju senzorno ocjenjeno je vino Žilavka dobiveno hladnom maceracijom na 10 °C u duljini od 20 sati.

Hladna maceracija; Žilavka; viši alkoholi; senzorna svojstva

nije evidentirano

engleski

Effect of cold maceration time on Žilavka wines composition

nije evidentirano

cold maceration; Žilavka; higher alcohols; sensory properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

9 (3)

2008.

505-510

objavljeno

1332-9049

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost