UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA (CROSBI ID 233461)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Herjavec, Stanka ; Jeromel, Ana ; Maslov, Luna ; Prusina, Tihomir
hrvatski
UTJECAJ HLADNE MACERACIJE NA KEMIJSKI SASTAV VINA ŽILAVKA
Postupak kontrolirane maceracije grožđa uvelike može utjecati na poboljšanje kvalitete bijelog vina te je u nekim zemljama postao standardni tehnološki postupak u procesu proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj različite duljine maceracije na kemijski sastav i senzorna svojstva vina Žilavka. Rezultati ukazuju da je hladna maceracija pozitivno utjecala na kvalitetu vina Žilavka. Kod vina dobivenih hladnom maceracijom utvrđeno je signifikantno povećanje sadržaja suhog ekstrakta, pepela i ukupnih fenola te smanjenje vinske kiseline u odnosu na kontrolu. Najbolju senzorno ocjenjeno je vino Žilavka dobiveno hladnom maceracijom na 10 °C u duljini od 20 sati.
Hladna maceracija; Žilavka; viši alkoholi; senzorna svojstva
nije evidentirano
engleski
Effect of cold maceration time on Žilavka wines composition
nije evidentirano
cold maceration; Žilavka; higher alcohols; sensory properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)