Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846581

SASTAV ORGANSKIH KISELINA U GROŽĐU, MOŠTU I VINU KLONOVA CHARDONNAY


Jeromel, Ana; Herjavec, Stanka; Kozina, Bernard; Maslov, Luna; Bašić, Marin
SASTAV ORGANSKIH KISELINA U GROŽĐU, MOŠTU I VINU KLONOVA CHARDONNAY // Poljoprivreda (Osijek), 13 (2007), 2; 35-40 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
SASTAV ORGANSKIH KISELINA U GROŽĐU, MOŠTU I VINU KLONOVA CHARDONNAY
(CHANGES IN THE CHARDONNAY CLONES ORGANIC ACIDS RATIO DURING MATURATION TIME)

Autori
Jeromel, Ana ; Herjavec, Stanka ; Kozina, Bernard ; Maslov, Luna ; Bašić, Marin

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 13 (2007), 2; 35-40

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Jabučna kiselina; vinska kiselina; klonovi Chardonnaya
(Malic acid; tartaric acid; chardonnay clones)

Sažetak
Vinska i jabučna kiselina glavne su kiseline grožđa, mošta i vina koje direktno utječu na okus i harmoničnost vina. U 2006. godini grožđe Chardonnay, klonovi SMA130, CL 95, CL96, CL548, SMA 123, R8, VCR10 iz zagrebačkoga vinogorja brano je svakih 3-5 dana i to od trenutka šaranja bobica pa sve do dana berbe. Kod klona CL 95 utvrđen je najmanji odnos između jabučne i vinske kiseline, dok je taj odnos kod klonova CL 96 i VCR 10 bio najizraženiji. Nisu utvrđene razlike u sadržaju limunske kiseline između ispitivanih klonova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus