Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846463

O semantici i pragmatici diskursnih oznaka


Badurina, Lada
O semantici i pragmatici diskursnih oznaka // Riječki filološki dani 11, Knjižica sažetaka / Badurina, Lada ; Palašić, Nikolina (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet Rijeka, 2016. str. 9-9 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
O semantici i pragmatici diskursnih oznaka
(On the semantics and pragmatics of discourse markers)

Autori
Badurina, Lada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Riječki filološki dani 11, Knjižica sažetaka / Badurina, Lada ; Palašić, Nikolina - Rijeka : Filozofski fakultet Rijeka, 2016, 9-9

ISBN
978-953-7975-42-5

Skup
Riječki filološki dani, jedanaesti znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 24-26. 11. 2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Semantika ; pragmatika ; diskursne oznake ; teorija relevantnosti
(Semantics ; pragmatics ; discourse markers ; relevance theory)

Sažetak
U vezi s diskursnim oznakama nameće se mnogo pitanja. Prvo se tiče njihova pobližega određenja, što se pak može dovoditi u vezu i s formalnim i s funkcionalnim značajkama riječi i izraza koji se uvrštavaju u načelno otvorenu, a po sastavu iznimno heterogenu kategoriju (funkcionalni razred) diskursnih oznaka. Ne ulazeći podrobnije u (dijelom) različita teorijsko-metodološka utemeljenja pojma (riječju, semantički, diskursni, pragmatički), koja rezultiraju i dijelom različitim popisima i različitim klasifikacijama jedinica što se smatraju diskursnim oznakama, u središtu će se našega zanimanja naći intrigantno pitanje njihova semantičkoga i/ili pragmatičkoga značenja. Pristajući naime uz tvrdnju da diskursne oznake ne mijenjaju propozicijski sadržaj iskaza (npr. Dobro, kako se zoveš? ili Eto, danas opet govorimo o diskursnim oznakama!), nastojat će se odgovoriti ne samo na pitanje o kakvu je značenju u njihovu slučaju riječ nego i na ono o njihovoj (pragmatičkoj) funkciji. U tom ćemo se kontekstu prikloniti pristupu teorije relevantnosti. Naposljetku upravo će se na primjeru diskursnih oznaka i njihova značenja nastojati aktualizirati pitanje mogućeg razgraničenja između dviju disciplina – semantike i pragmatike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Lada Badurina, (151112)