Kvaliteta mišićnog tkiva prema reakciji svinja na halotan test (CROSBI ID 642097)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Jovanovac, Sonja
hrvatski
Kvaliteta mišićnog tkiva prema reakciji svinja na halotan test
Svinje suvremenih pasmina i hibrida karakterizira visoka mesnatost, ali često i lošija kvaliteta mesa. Loša kvaliteta mesa ogleda se prvenstveno, u sve učestalijoj pojavi tzv. PSE (pale, soft, exudative) tj. BMV (blijedo, mekano, vodnjikavo) sindroma, što odbija potrošače, a stvara i probleme u njegovoj daljoj preradi. Pojava BMV mesa je u etiopatogenetskoj vezi sa učestalom sklonošću svinja stres-sindromu (Porcine Stress Syndrome-PSS). Nakon što je uočeno da su svinje sklone stresu osjetljive na udisanje narkotika halotana (Sybesma i Eikelenboom, 1969), razrađen je tzv. halotan test za njihovo otkrivanje, te se intenzivno proučavaju njihova proizvodna i fiziološka obilježja. U ovom radu se o obilježjima kvalitete mišićnog tkiva halotan-pozitivnih (sters-osjetljivih) i halotan-negativnih (stres-rezistentnih) svinja.
Kvaliteta mesa; halotan test; svinje
nije evidentirano
engleski
The quality of muscle tissue in accordance with the reaction of the pigs in the halothane test
nije evidentirano
Meat quality; halothane test; pigs
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1989.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Jugoslavensko savetovanje "Kvalitet i standardizacija mesa stoke za klanje, peradi, divljači i riba", Jugoinspekt
predavanje
01.01.1989-01.01.1989
Donji Milanovac, Srbija