Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846162

Geodetsko geodinamička istraživanja u cilju određivanja recentnih pokreta litosfere na područjima s kemogenim sedimentima na površini u području Dinarida


Đapo, Almin; Dragičević, Ivan
Geodetsko geodinamička istraživanja u cilju određivanja recentnih pokreta litosfere na područjima s kemogenim sedimentima na površini u području Dinarida, 2014. (ostalo).


CROSBI ID: 846162 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Geodetsko geodinamička istraživanja u cilju određivanja recentnih pokreta litosfere na područjima s kemogenim sedimentima na površini u području Dinarida
(Geodetic and geodynamic studies in order to determine the recent movement of the lithosphere in areas with chemogenic sediments at the surface in the area of the Dinarides)

Autori
Đapo, Almin ; Dragičević, Ivan

Izvornik
Sveučilište u Zagrebu Znanstveno istraživački projekti

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo

Godina
2014

Ključne riječi
geodinamika; anhidrit; Dinaridi; GPS; GAMIT/GLOBK
(geodynamics; anhydrite; Dinarides; GPS; GAMIT/GLOBK)

Sažetak
U području Dinarida, u čijoj građi prevladavaju mezozojske karbonatne stijene, na više mjesta pojavljuju se i znatnije mase paleozojskih stijena, koje su građene od gipsa i anhidrita. U hrvatskom dijelu Dinarskoga gorja takve pojave najzastupljenije su u prostoru Knina, Vrlike, Sinja i Drniša koje je odabrano za test područje. U recentno vrijeme u područjima s kemogenim sedimentima primijećena je veća tektonska aktivnost. Na odabranom test području starije paleozojske stijene nalaze se u dolinama, iako bi se očekivalo da se nalaze na okolnim brdima. Kako bi se detaljnije proučio i empirijski geodetskim metodama doveo u vezu nastanak dolina u reljefu s deformacijama paleozojskih stijena, uspostavljena je geodetska GPS mreža za potrebe određivanja geodinamičkih pomaka na test području. Ovim se radom nastoje prezentirati rezultati dvogodišnjeg istraživanja geodinamičkih pomaka na području od Knina do Sinja. U tri GPS kampanje tijekom dvije godine izvedena su mjerenja na osam geodetskih točaka, koje su stabilizirane u interesnom području tako da se omogući maksimalna točnost mjerenja uz prisilno centriranje GPS antena iznad točaka. Računalna obrada GPS mjerenja izvedena je uz pomoć znanstvenog softvera GAMIT/GLOBK, programskog paketa za analizu GPS mjerenja razvijenog na Massachussetts Institute of Technology (MIT), posebno za određivanje geodinamičkih pomaka, izrađenog u prvom redu za istraživanja deformacija Zemljine kore.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
2013-ZUID-23 – 5.6.1.2

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb,
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Almin Đapo (autor)

Avatar Url Ivan Dragičević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Đapo, Almin; Dragičević, Ivan
Geodetsko geodinamička istraživanja u cilju određivanja recentnih pokreta litosfere na područjima s kemogenim sedimentima na površini u području Dinarida, 2014. (ostalo).
Đapo, A. & Dragičević, I. (2014) Geodetsko geodinamička istraživanja u cilju određivanja recentnih pokreta litosfere na područjima s kemogenim sedimentima na površini u području Dinarida. Sveučilište u Zagrebu Znanstveno istraživački projekti. Ostalo.
@unknown{unknown, year = {2014}, keywords = {geodynamics, anhydrite, Dinarides, GPS, GAMIT/GLOBK}, title = {Geodetic and geodynamic studies in order to determine the recent movement of the lithosphere in areas with chemogenic sediments at the surface in the area of the Dinarides}, keyword = {geodynamics, anhydrite, Dinarides, GPS, GAMIT/GLOBK} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font