Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 846129

Kvaliteta života roditelja s obzirom na socioekonomski status i socijalnu podršku


Brajša-Žganec, Andreja; Kaliterna Lipovčan, Ljiljana; Prizmić Larsen, Zvjezdana
Kvaliteta života roditelja s obzirom na socioekonomski status i socijalnu podršku // Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja - Knjiga sažetaka / Alessandra Pokrajac-Bulian, Irena Miletić, Jasminka Juretić, Josip Lopižić (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatsko psihološko društvo, 2016. str. 79-79 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kvaliteta života roditelja s obzirom na socioekonomski status i socijalnu podršku
(The quality of life of parents with regard to the socio-economic status and social support)

Autori
Brajša-Žganec, Andreja ; Kaliterna Lipovčan, Ljiljana ; Prizmić Larsen, Zvjezdana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Psihologija u prevenciji poremećaja i očuvanju zdravlja - Knjiga sažetaka / Alessandra Pokrajac-Bulian, Irena Miletić, Jasminka Juretić, Josip Lopižić - Opatija, Hrvatska : Hrvatsko psihološko društvo, 2016, 79-79

ISBN
978-953-55079-5-6

Skup
24. godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 9.-12.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Roditelji; kvaliteta života; socijalna podrška; socioekonomski status
(Parents; quality of life; social support; socioeconomic status)

Sažetak
Uloga roditelja jedna je od zahtjevnijih životnih uloga u kojoj se nađu pojedinci koji imaju djecu. Na kvalitetu njihova života prema nekim modelima utječe niz indirektnih čimbenika poput dobi, socijalne podrške koju imaju, obiteljskih odnosa u djetinjstvu, obrazovanja, zadovoljstva poslom i sl. te direktnih čimbenika kao što su obiteljski odnosi, osobine ličnosti te socioekonomski status i okruženje obitelji. U ovom radu se ispituju neki od indirektnih i direktnih čimbenika koji određuju životno zadovoljstvo i sreću roditelja s jednim i više djece. Cilj rada je ispitati povezanost indirektnih i direktnih čimbenika kvalitete života roditelja te njihov doprinos procjeni životnog zadovoljstva i sreće roditelja. U istraživanju je sudjelovalo preko 500 roditelja iz cjelovitih obitelji sa jednim ili više djece iz cijele Hrvatske. Roditelji su ispunjavali Multidimenzionalnu skalu percipirane socijalne podrške koju čine tri subskale: socijalna podrška od obitelji, socijalna podrška od prijatelja i socijalna podrška od značajnih drugih te mjere životnog zadovoljstva i sreće. Uz ostale sociodemografske podatke roditelji su procjenjivali svoj približni mjesečni prihod po članu kućanstva te broj bliskih prijatelja, ljudi s kojima se osjećaju ugodno, s kojima mogu razgovarati o privatnim stvarima, koji su im spremni pomoći ako treba. Utvrđena je povezanost između pojedinih domena socijalne podrške te povezanost tih domena i socioekonomskog statusa, kao i povezanosti domena socijalne podrške i socioekonomskog statusa obitelji sa srećom i životnim zadovoljstvom roditelja. Hijerarhijskim regresijskim analizama testiran je doprinos indirektnih i direktnih čimbenika dobrobiti roditelja. Nakon pojedinih domena socijalne podrške, socioeknonomski status roditelja zasebno dodatno doprinosi procjeni sreće i životnog zadovoljstva roditelja sa jednim ili više djece. Posebno će biti razmatrani ovi odnosi s obzirom na dob djece, kao i uloga socioekonomskog statusa za kvalitetu života roditelja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb