Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

STRENGTH2FOOD: POTICANJE ODRŽIVIH ŠKOLSKIH OBROKA I UNOSA SVJEŽEG VOĆA I POVRĆA U ŠKOLSKE DJECE (CROSBI ID 642067)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Colić Barić, Irena ; Bituh, Martina ; Brečić, Ružica STRENGTH2FOOD: POTICANJE ODRŽIVIH ŠKOLSKIH OBROKA I UNOSA SVJEŽEG VOĆA I POVRĆA U ŠKOLSKE DJECE. 2016

Podaci o odgovornosti

Colić Barić, Irena ; Bituh, Martina ; Brečić, Ružica

hrvatski

STRENGTH2FOOD: POTICANJE ODRŽIVIH ŠKOLSKIH OBROKA I UNOSA SVJEŽEG VOĆA I POVRĆA U ŠKOLSKE DJECE

Cilj petogodišnjeg europskog projekta Strength2Food je unaprijediti učinkovitost europskih politika kvalitete hrane i javnu nabavu hrane. Pri tome će se provesti procesi istraživanja, inoviranja i demonstriranja kako bi se potaknulo korištenje kratkih kanala distribucije hrane s osobitim naglaskom na voće i povrće (svježe, sezonsko, lokalno, ekološko). U navedenom projektu dio hrvatskog projektnog tima provesti će dva istraživanja. Prvo istraživanje ima za cilj procijeniti utjecaj 4 modela javne nabave hrane na kvalitetu školskih obroka u 5 zemalja te procijeniti gubitak/bacanje hrane i razloge odbijanja školskih obroka. Drugo istraživanje provodit će se kao pilot istraživanje kojim će se po prvi puta kroz trogodišnje praćenje procijeniti utjecaj školskih vrtova i edukacije na prehranu, prehrambene navike školske djece. Cilj je promicati pravilnu prehranu i ukazati na značaj regionalne, sezonske i ekološke hrane. U istraživanje će biti uključena djeca u dobi od 7 do 10 godina iz osnovnih škola s i bez školskih vrtova s područja zagrebačke županije. Obradom školskih jelovnika utvrdit će se energetska i nutritivna vrijednost školskih obroka, unos i zastupljenost/frekvencija jela zasnovanih na namirnicama životinjskog i biljnog podrijetla, osobito s obzirom na unos svježeg/sezonskog/lokalnog/ekološkog voća i povrća. Dijetetičkim i antropometrijskim metodama utvrdit će se prehrambene navike i stupanj uhranjenosti djece. U pilot istraživanju edukacije djece provest će putem seminara i radionica uporabom inteligentnih digitalnih igara i inteligentnih digitalnih priča razvijenih unutar europskog projekta Erasmus+ (EduForHealth). Rezultati ovog istraživanja pridonijeli bi boljem razumijevanju i mogućem poboljšanju stanja povezanog s unosom svježeg povrća i voća u školske djece u Hrvatskoj, ali i zemljama iz okruženja. Rezultati ovog istraživanja mogli bi poslužiti kao osnova za izradu strategija i modela kojima bi se poticalo škole na nabavu lokalnog, ekološkog te lokalno-ekološkog uzgojenog voća i povrća. Nadalje, doprinos projekta bi bio u poticanju uspostavljanja školskih vrtova u kojima bi kroz radionice djeca mogla biti uključena u uzgajanje povrća i voća na izravan način putem upoznavanja neposrednog prirodnog okruženja. Navedeno je povezano i sa odgojnom komponentom: uključivanje djece u procese uzgoja i ujedno edukaciju o sezonskom, lokalnom i organskom svježem povrću i voću putem igara, radionica i drugih aktivnosti.

održiva prehrana; školski obroci; školski vrtovi; voće i povrće

nije evidentirano

engleski

STRENGTH2FOOD: IMPROVEMENT OF SUSTAINABLE SCHOOL MEALS AND FRESH FRUIT AND VEGETABLE INTAKE IN SCHOOL CHILDREN

nije evidentirano

sustainable nutrition; school meals; school gardens; fruit and vegetable

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

4. Međunarodni kongres nutricionista

predavanje

11.11.2016-13.11.2016

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija