Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ULOGA JAVNOG ZDRAVSTVA U PREHRANI DJECE PREDŠKOLSKE DOBI (CROSBI ID 642011)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana, Radeta, Anica ; Klečina, Ivana ULOGA JAVNOG ZDRAVSTVA U PREHRANI DJECE PREDŠKOLSKE DOBI // 3. kongres sanitarne profesije. 2016

Podaci o odgovornosti

Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana, Radeta, Anica ; Klečina, Ivana

hrvatski

ULOGA JAVNOG ZDRAVSTVA U PREHRANI DJECE PREDŠKOLSKE DOBI

UVOD Jedna od glavnih uloga javnog zdravstva je osiguranje zdravlja a kvaliteta prehrane je neraskidivo vezana uz stanje našeg organizma i pojavu bolesti. Pravilna prehrana djece predškolske dobi treba energetski, hranjivo i zdravstveno odgovarati djeci te imati pozitivan i izravan utjecaj na cjelovit rast i razvoj djeteta. Nepravilna i neodgovarajuća prehrana u dječje doba može imati nepovoljan utjecaj na zdravlje te izazvati pretilost i niz kroničnih nezaraznih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. Pravilan izbor namirnica te stručna izrada dnevnih jelovnika osigurava kvalitetnu prehranu ali i stvara pravilne prehrambene navike od najranije dobi. Cilj rada je prikazati kvalitetu prehrane u dječjim vrtićima Primorsko-goranske županije. MATERIJALI I METODE Tijekom posljednjih trideset godina u vrtićima PGŽ izrađuju se jelovnici na temelju energetskih i prehrambenih preporuka djece predškolske dobi u skladu s hrvatskim preporukama. Jelovnik se izrađuje za dva perioda: jesen-zima i proljeće – ljeto u četiri različita tipa koji se izmjenjuju svakog tjedna u mjesecu. Metodom duplih obroka provodi se zdravstvena kontrola prehrane, koja obuhvaća energetsku i hranjivu vrijednost cjelodnevnih obroka hrane s obzirom na preporuke. REZULTATI I RASPRAVA Rezultati dobiveni kontinuiranim praćenjem kvalitete prehrane pokazali su da izrada jelovnika i praćenje primjene istih utječe na kvalitetu prehrane. Prosječna energetska vrijednost obroka kao i prosječna zastupljenost hranjivih tvari (bjelančevina, masti i ugljikohidrata) u energetskoj strukturi obroka bila je u skladu s preporukama za prehranu djece predškolske dobi. ZAKLJUČAK Putem edukacija postignuta je veća uključenost i aktivno sudjelovanje roditelja kroz različite oblike rada te transparentnost jelovnika i receptura. Uloga sanitarnog inženjera u kreiranju pravilno sastavljenog jelovnika i kontinuirano praćenje kvalitete prehrane djece predškolske dobi dovelo je do unapređenja prehrane u ovim ustanovama u Primorsko-goranskoj županiji.

prehrana; djeca predškolske dobi; javno zdravstvo

nije evidentirano

engleski

THE ROLE OF PUBLIC HEALTH IN PRESCHOOLCHILDREN DIET

nije evidentirano

nutrition; pre-school children; public health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. kongres sanitarne profesije

Podaci o skupu

3. kongres sanitarne profesije s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

03.12.2016-05.12.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita