Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stanične kulture kao zamjena istraživanja na pokusnim životinjama (CROSBI ID 779270)

Druge vrste radova | popularni rad

Švob Štrac, Dubravka ; Brdar, Branko Stanične kulture kao zamjena istraživanja na pokusnim životinjama // Priroda 01-02/2016. 2016.

Podaci o odgovornosti

Švob Štrac, Dubravka ; Brdar, Branko

hrvatski

Stanične kulture kao zamjena istraživanja na pokusnim životinjama

Pokusi na laboratorijskim životinjama omogućili su brojna važna dostignuća u medicini.S druge strane, u radu s pokusnim životinjama sve se više pažnje posvećuje etičkim postupcima u skladu s načelima 3R. Vjerojatno najveći utjecaj na zamjenu pokusa na laboratorijskim životinjama imala je sve šira primjena kultura tkiva i stanica u znanstvenim istraživanjima. Čak i kada su pokusi na životinjama neizbježni unutar cjelokupnog programa istraživanja, moguće je zamijeniti primjenu životinja s in vitro metodama unutar pojedinog projekta, u pojedinačnom eksperimentu, ili čak u samo jednom tipu postupka. Naime, i tamo gdje postoji valjani animalni model, kojeg alternativne metode ne mogu u potpunosti zamijeniti, određenim istraživačkim pitanjima može se pristupiti bez korištenja životinja.Međutim usprkos dosadašnjim primjetnim naporima, daljnji ubrzani razvoj novih zamjenskih metoda u kojem stanične kulture igraju značajnu ulogu, a s ciljem uspostave integriranog, inovativnog i fleksibilnog pristupa istraživanjima, ključan je za budući napredak znanosti kao i za dobrobit laboratorijskih životinja.

stanična kultura; 3R; zamjenske metode; pokusne životinje

nije evidentirano

engleski

Cell culture as a replacement of studies on laboratory animals

nije evidentirano

cell culture; 3R; alternative methods; laboratory animals

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Priroda 01-02/2016

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti