Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845611

Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata u cilju povećanja konkurentnosti proizvođača mlijeka


Mikulec, Nataša; Radeljević, Biljana; Zamberlin, Šimun; Špoljarić, Jasminka; Horvat Kesić, Iva; Krga, Mateja; Antunac, Neven; Dobranić, Vesna; Filipović, Ivana; Zdolec, Nevijo
Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata u cilju povećanja konkurentnosti proizvođača mlijeka // 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga, 2016. str. 73-74 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata u cilju povećanja konkurentnosti proizvođača mlijeka
(Quality control of milk from milk vending machines in order to increase the competitiveness of milk producers)

Autori
Mikulec, Nataša ; Radeljević, Biljana ; Zamberlin, Šimun ; Špoljarić, Jasminka ; Horvat Kesić, Iva ; Krga, Mateja ; Antunac, Neven ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga, 2016, 73-74

Skup
42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.-12.11.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kontrola mlijeka; mljekomati; mikrobiološka ispravnost; hrvatski proizvođači
(Milk control; milk vending machines; microbiological quality; Croatian milk producers)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi kemijski sastav, fizikalne osobine i mikrobiološku ispravnost mlijeka prikupljenih iz mljekomata. U šestomjesečnu kontrolu bilo je uključeno 28 mljekomata na području grada Zagreba i Siska, te Zagrebačke županije. Uzorcima mlijeka određen je udio mliječne masti, bjelančevina, laktoze, suhe tvari i bezmasne suhe tvari metodom infracrvene spektrometrije, te točka ledišta mlijeka krioskopskom metodom. Higijenska kvaliteta mlijeka određena je na temelju broja somatskih stanica fluoro-opto- elektronskom metodom i ukupnog broja mikroorganizama metodom protočne citometrije. Navedene analize provedene su u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nadalje, mikrobiološke analize obuhvatile su određivanje broja psihrotrofnih mikroorganizama, bakterija mliječne kiseline, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas spp., a provedene su u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati su pokazali da uzorci mlijeka kemijskim sastavom i fizikalnim osobinama udovoljavaju odredbama Pravilnika o mlijeku i mliječnim proizvodima (NN 102/2000). Međutim, samo 29, 1% analiziranih uzoraka sadržavalo je manje od 100.000 mikroorganizama/mL, dok je kod 67, 3% uzoraka utvrđeno manje od 400.000 somatskih stanica/mL. U promatranom razdoblju utvrđen je povremeni nalaz bakterije S. aureus u mlijeku 8 proizvođača (1, 69-4, 90 log cfu/mL), dok je prisutnost L. monocytogenes potvrđena u mlijeku 4 proizvođača. Zbog potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje koju predstavlja konzumacija sirovog mlijeka, te na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je potrebna sustavna kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)