Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata u cilju povećanja konkurentnosti proizvođača mlijeka (CROSBI ID 641959)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mikulec, Nataša ; Radeljević, Biljana ; Zamberlin, Šimun ; Špoljarić, Jasminka ; Horvat Kesić, Iva ; Krga, Mateja ; Antunac, Neven ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata u cilju povećanja konkurentnosti proizvođača mlijeka // 42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2016. str. 73-74

Podaci o odgovornosti

Mikulec, Nataša ; Radeljević, Biljana ; Zamberlin, Šimun ; Špoljarić, Jasminka ; Horvat Kesić, Iva ; Krga, Mateja ; Antunac, Neven ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo

hrvatski

Kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata u cilju povećanja konkurentnosti proizvođača mlijeka

Cilj istraživanja bio je utvrditi kemijski sastav, fizikalne osobine i mikrobiološku ispravnost mlijeka prikupljenih iz mljekomata. U šestomjesečnu kontrolu bilo je uključeno 28 mljekomata na području grada Zagreba i Siska, te Zagrebačke županije. Uzorcima mlijeka određen je udio mliječne masti, bjelančevina, laktoze, suhe tvari i bezmasne suhe tvari metodom infracrvene spektrometrije, te točka ledišta mlijeka krioskopskom metodom. Higijenska kvaliteta mlijeka određena je na temelju broja somatskih stanica fluoro-opto- elektronskom metodom i ukupnog broja mikroorganizama metodom protočne citometrije. Navedene analize provedene su u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nadalje, mikrobiološke analize obuhvatile su određivanje broja psihrotrofnih mikroorganizama, bakterija mliječne kiseline, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Pseudomonas spp., a provedene su u Zavodu za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati su pokazali da uzorci mlijeka kemijskim sastavom i fizikalnim osobinama udovoljavaju odredbama Pravilnika o mlijeku i mliječnim proizvodima (NN 102/2000). Međutim, samo 29, 1% analiziranih uzoraka sadržavalo je manje od 100.000 mikroorganizama/mL, dok je kod 67, 3% uzoraka utvrđeno manje od 400.000 somatskih stanica/mL. U promatranom razdoblju utvrđen je povremeni nalaz bakterije S. aureus u mlijeku 8 proizvođača (1, 69-4, 90 log cfu/mL), dok je prisutnost L. monocytogenes potvrđena u mlijeku 4 proizvođača. Zbog potencijalne opasnosti za ljudsko zdravlje koju predstavlja konzumacija sirovog mlijeka, te na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da je potrebna sustavna kontrola kvalitete mlijeka iz mljekomata.

kontrola mlijeka; mljekomati; mikrobiološka ispravnost; hrvatski proizvođači

nije evidentirano

engleski

Quality control of milk from milk vending machines in order to increase the competitiveness of milk producers

nije evidentirano

milk control; milk vending machines; microbiological quality; Croatian milk producers

nije evidentirano

Podaci o prilogu

73-74.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

42. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.

poster

09.11.2016-12.11.2016

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)