Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća mišićnog i masnog tkiva tovljenika turopoljske pasmine svinja (CROSBI ID 335022)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tkalčević, Đurđica Kakvoća mišićnog i masnog tkiva tovljenika turopoljske pasmine svinja / Đikić, Marija (mentor); Đikić, Marija (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Tkalčević, Đurđica

Đikić, Marija

Đikić, Marija

hrvatski

Kakvoća mišićnog i masnog tkiva tovljenika turopoljske pasmine svinja

Analizom udjela IMM-i u MLD-u, te masti u leđnoj slanini kao i sastav masti, odnosno udjeli zasićenih, mononezasićenih te polinezasićenih masnih kiselina, u polovicama tovljenika Turopoljske pasmine (T) i križanaca modernih genotipova svinja s Turopoljskom pasminom (CLT) proizvedenih u otvorenom sustavu držanja biocenoze šume hrasta lužnjaka i močvarnih livada po staroj hrvatskoj tehnologiji niskog inputa hrane u ekosustav utvrđeno je: Udjeli IMM-i u MLD-u kod tovljenika Turopoljske pasmine od 3,03% su nešto viši od standarda (1,5-2%) koje, kao optimalne za kakvoću mesa, navodi najnovija literatura dok dobiveni rezultati na križancima CLT od 3,95% ukazuju na potrebu daljnjih istraživanja kao što su klaoničke mase tovljenika, te u križanja Turopoljske svinje s drugim modernim genotipovima svinja držanih u otvorenim i zatvorenim sustavima držanja. Visoki udjeli masti u leđnoj slanini tovljenika T od 92,98% i CLT od 90,80%, te vrijednosti jodnih brojeva 65,60 i 64,28 ukazuju na srednju tvrdoću konzistencije masti i veću sposobnost taloženja kapljica masti u vezivnom tkivu. Kod tovljenika Turopoljske pasmine i križanaca utvrđeni postotni udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u IMM-i MLD-a od 39,61, 54,84 i 5,55 kod Turopoljske pasmine, te 40,15, 52,92 i 6,93 kod križanaca ukazuju na slabiju dijetetsku vrijednost mesa. Postotni udjeli masnih kiselina u leđnoj slanini od 37,05, 50,70 i 12,25 kod Turopoljske, te 37,96, 54,43 i 10,61 kod križanaca ukazuju da je mast bolje dijetetske vrijednosti u odnosu na moderne genotipove tovljenika iz industrijskog uzgoja. Utvrđeni koeficijenti korelacije i regresije ukazuju da bi povećanjem IMM-i u MLD-u svinja ispitivanih skupina došlo do smanjenja zasićenih masnih kiselina, a povećanja mononezasićenih masnih kiselina, dok bi povećanje polinezasićenih masnih kiselina uslijedilo kod križanaca, a smanjenje kod Turopoljske pasmine. Utvrđeni koeficijenti korelacije i regresije između udjela masti u leđnoj slanini i zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, premda utvrđeni na malom broju uzoraka, različitog su smjera kod istraživanih skupina. Stoga dobiveni rezultati zahtijevaju daljnja istraživanja.

mišićno i masno tkivo; Turopoljska pasmina svinja

nije evidentirano

engleski

Quality of muscle and fat tissues at hogs of Turopolje pig breed

nije evidentirano

muscle and fat tissues; Turopolje pig breed

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

12.07.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo