Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845461

Stabilnost prehrambenih bojila


Rrimac Brnčić, Suzana; Badanjak Sabolović, Marija; Vaško, Marija; Brnčić, Mladen; Knežević, Nada
Stabilnost prehrambenih bojila, 2016. (stručni rad).


Naslov
Stabilnost prehrambenih bojila
(Stability of natural food colorants)

Autori
Rrimac Brnčić, Suzana ; Badanjak Sabolović, Marija ; Vaško, Marija ; Brnčić, Mladen ; Knežević, Nada

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, stručni rad

Godina
2016

Ključne riječi
Prirodna bojila; pH vrijednost; zagrijavanje; stabilnost
(Natural colorants; pH value; heating; stability)

Sažetak
Prehrambeni trendovi usmjereni prema prirodnim proizvodima potiču interes industrijskih proizvođača za korištenjem prirodnih pigmenata pri proizvodnji prehrambenih proizvoda. Međutim, zbog njihove manje stabilnosti, koja ovisi o uvjetima procesa tijekom prerade i skladištenja, uvođenje tih spojeva kao sastojaka hrane predstavlja veliki izazov. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj povišene temperature i vremena zagrijavanja te pH vrijednosti na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila ljubičaste, narančaste i plave boje (prirodni karoten P10, spirulina plava P 50, crna/ljubičasta mrkva P 36). Promjene boje i apsorpcijski spektri mjereni su pri temperaturi od 50°C i 70°C nakon 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120 i 180 minuta pri pH 5 i 7. Rezultati pokazuju da stabilnost ispitivanih prirodnih prehrambenih bojila ovisi o temperaturi, trajanju zagrijavanja i pH vrijednosti medija. Gotovo sva ispitivana prirodna prehrambena bojila su pokazala veću stabilnost pri nižim temperaturama i nižim pH vrijednostima

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Rrimac Brnčić, Suzana; Badanjak Sabolović, Marija; Vaško, Marija; Brnčić, Mladen; Knežević, Nada
Stabilnost prehrambenih bojila, 2016. (stručni rad).
Rrimac Brnčić, S., Badanjak Sabolović, M., Vaško, M., Brnčić, M. & Knežević, N. (2016) Stabilnost prehrambenih bojila. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition. Stručni rad.
@unknown{unknown, year = {2016}, keywords = {natural colorants, pH value, heating, stability}, title = {Stability of natural food colorants}, keyword = {natural colorants, pH value, heating, stability} }