Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa pripreme na udio akrilamida u prerađenoj hrani (CROSBI ID 779265)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Badanjak Sabolović, Marija ; Rimac Brnčić, Suzana Utjecaj procesa pripreme na udio akrilamida u prerađenoj hrani // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition. 2016.

Podaci o odgovornosti

Badanjak Sabolović, Marija ; Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Utjecaj procesa pripreme na udio akrilamida u prerađenoj hrani

Akrilamid je kemijski spoj koji nastaje pri visokim temperaturama tijekom procesa pripreme hrane kao što su prženje u dubokom ulju, prženje u suhim uvjetima, pečenje i ekstruzija. Utvrđeno je da je neurotoksičan i potencijalno kancerogen za ljude. Ovaj spoj nastaje u različitim vrstama namirnica kao što su prženi štapići i listići krumpira, kruh, keksi i kava. Smatra se da je glavni mehanizam nastanka akrilamida putem Maillardove reakcije između šećera i aminokiselina. Slobodni asparagin i reducirajući šećeri (glukoza i fruktoza) su glavni reaktanti pri nastajanju akrilamida. Smanjenje udjela akrilamida moguće je postići kontrolom udjela prekursora akrilamida (odabir sorte sirovine, uvjeti skladištenja), mijenjanjem procesa pripreme i proizvodnje (rezanje, obrada asparaginazom, blanširanje, dodavanje antioksidansa, snižavanje pH vrijednosti, izbjegavanje primjene izrazito visokih temperatura kroz dulje vrijeme, vakuum prženje), ali na način da se ne utječe na svojstva konačnog proizvoda (boja, tekstura, okus).

pomfrit; čips; kruh; keksi; prženje; Maillardova reakcija

nije evidentirano

engleski

Influence of food preparation on the acrylamide content in processed foods

nije evidentirano

French fries; potato crisps; breads; biscuits; frying; Maillard reaction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija