Kazein - protein mlijeka za dobivanje biorazgradljive ambalaže za pakiranje hrane (CROSBI ID 641828)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gilja, Vanja ; Husak, Andrea ; Šuka, Sniježana ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Rešček, Ana
hrvatski
Kazein - protein mlijeka za dobivanje biorazgradljive ambalaže za pakiranje hrane
Radi intenzivne potrebe za očuvanjem okoliša i upotrebe ekološki prihvatljivih materijala sve se više, umjesto sintetskih polimera, nastoje upotrebljavati prirodni i/ili biorazgradivi polimerni materijali. Jedan od takvih biopolimera je i kazein koji čini 80 % proteina mlijeka. Većina hrane koja se pakira u plastičnu ambalažu zapakirana je u onu koja nije biorazgradiva i koja, u pojedinim slučajevima, može čak kontaminirati hranu, otpuštanjem štetnih tvari. S druge strane, ambalaža napravljena iz kazeina je biokompatibilna i može postati jestiva s obzirom na to da se, gotovo u cijelosti, sastoji od proteina mlijeka. Ambalažni film iz čistog kazeina pokazao se kao snažan i djelotvoran blokator kisika no, kako je relativno težak za rukovanje jer je lomljiv, kazein se može, primjerice, modificirati pektinom citrusa da bi ambalažni film bio fleksibilniji. Takav polimer kazeina može se modificirati dodatkom vitamina i arome da mu se poboljša nutritivna vrijednost i okus. Zatim, može se modificirati dodatkom različitih nanočestica (ZnO, Fe3O4, TiO2) što utječe na povećanje njegove postojanosti te mu omogućuje širu primjenu jer se povećava otpornost na vlagu, visoke temperature, antimikrobno djelovanje i dr.
kazein ; protein ; mlijeko ; ambalaža za pakiranje hrene ; biorazgradljiv
nije evidentirano
engleski
Casein - milk protein for biodegradable food packaging
nije evidentirano
casein ; protein ; milk ; food packaging ; biodegradable
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Polimerni materijali i ambalaža, Međunarodno savjetovanje
predavanje
09.11.2016-09.11.2016
Zagreb, Hrvatska