Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 845053

Tranzicijska preobrazba glavnih gradova, Zagreba i Podgorice, kao sustava naselja. Bilateralni projekt između Hrvatske i Crne Gore (2015.-2016.)


Tranzicijska preobrazba glavnih gradova, Zagreba i Podgorice, kao sustava naselja. Bilateralni projekt između Hrvatske i Crne Gore (2015.-2016.), Zagreb: Institut za društvena istraživanja, 2016 (zbornik)


Naslov
Tranzicijska preobrazba glavnih gradova, Zagreba i Podgorice, kao sustava naselja. Bilateralni projekt između Hrvatske i Crne Gore (2015.-2016.)
(Transformation of urban and rural systems in Zagreb and Podgorica during the transition period. Bilateral project between Croatia and Montenegro (2015-2016).)

Urednik/ci
Svirčić Gotovac, Anđelina ; Šarović, Rade

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Institut za društvena istraživanja

Grad
Zagreb

Godina
2016

Stranica
249

ISBN
978-953-6218-72-1

Ključne riječi
Bilateralni projekt; urbani sustavi; postsocijalistički kontekst; tranzicija; socioprostorne promjene; Zagreb; Podgorica
(Bilateral project; urban systems; post-socialist context; transition; sociospatial)

Sažetak
Bilateralni projekt proveden između dviju zemalja, Hrvatske i Crne Gore, pod nazivom Tranzicijska preobrazba glavnih gradova, Zagreba i Podgorice, kao sustava naselja u trajanju od 2015. do 2016. godine rezultirao je istraživanjem postsocijalističke i tranzicijske transformacije tih društava, vidljivih ponajviše u glavnim gradovima, Zagrebu i Podgorici. Ti gradovi imaju i najveći utjecaj na ukupni prostor svojih zemalja, ali također i na svoj okolni (suburbani i ruralni) prostor, kojem gravitira velik broj stanovnika većinom zbog radne, ali i ostalih urbanih funkcija. U tranzicijskom periodu u obama se gradovima mogu pratiti slične promjene i procesi prvenstveno uzrokovani promjenom političkog i ekonomskog sustava, koji se očituju kroz svakodnevni život stanovnika i njihovu tzv. upotrebu prostora (od jedinice susjedstva do grada u cjelini). Socioprostorni kontekst postsocijalističkih gradova pokazuje da su određeni urbanizacijski trendovi tipični za socijalistički period napušteni, ali isto tako neki su i nastavljeni te vrlo malo transformirani. Prvenstveno se to odnosi na procese suburbanizacije i širenja urbanog načina života u okolni prostor gradova u tzv. urbane sustave ili mreže naselja. Stoga je i osnovni cilj istraživanja provedenog tijekom 2015. godine u obama glavnim gradovima istaknuti i analizirati najvažnije promjene i procese kako u urbanim tako i prigradskim ili okolnim dijelovima tih sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Anđelina Svirčić Gotovac, (269624)